„Mjesec židovske kulture“ – kršćanstvo i židovstvo u dijalogu

OSIJEK (TU) – U mjesecu rujnu u Osijeku se u organizaciji Židovske općine grada Osijeka održava manifestacija pod nazivom „Mjesec židovske kulture“ koja je ove godine usmjerena na temu sjećanja (heb. Zikaron). Važna je to tema iz židovske, a onda i opće ljudske kulturološke baštine. Manifestacija je popraćena raznim događanjima koji nam na direktan način žele predočiti smisao židovstva i kulture koja iz njega proizlazi. Židovstvo promatrano pak iz kršćanske perspektive izuzetno je važno za shvaćanje i samoga kršćanstva koje se iz njega postupno rađa.

U svekolikoj ponudi događanja u sklopu ove manifestacije izdvojimo jedan događaj, a to je izložba pod nazivom „Babilonski židovi“ te predavanje o uglednom osječkom rabinu Miroslavu Šalom Freibergeru. Sama izložba je otvorena u krugu Židovske općine u Osijeku (Zgrada Pravnog fakulteta u Osijeku) 11. rujna 2023., a otvaranju izložbe te potom predavanju koje je uslijedilo između ostalih gostiju nazočili su gosp. Damir Lajoš, predsjednik židovske općine u gradu Osijeku, tajnik istoimene općine gosp. Boris Lichtenthal te u ime nadbiskupa Đure Hranića vlč. dr. sc. Ivan Benaković, profesor biblijskih znanosti i Hebrejskog jezika na KBF-u u Đakovu te ujedno povjerenik Đakovačko-osječke nadbiskupije za biblijski pastoral.

Izložba prikazuje burnu povijest izraelskog naroda gdje se ujedno ocrtava i plemenita težnja za osnivanjem vlastite države židovskog naroda. Ova izložba kroz mnoštvo poučnih prikaza ocrtava razvoj židovstva i njegove kulture unatoč brojnim pokušajima zatiranja i negiranja ove plemenite religije te je vrijedna pozornosti. Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je i uistinu poučno i znanstveno potkrijepljeno predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Ona je na dinamičan način prikazala lik i djelo uglednom zagrebačkog i osječkog rabina dr. Miroslava Šalom Freibergera koji je djelovao u vrlo teškim godinama za židovski narod te je svoj život skončao u tmurnom ozračju netrpeljivosti prema židovskom narodu u krugu koncentracijskog logora Auschwitz u jeku Drugog svjetskog naroda.

Navedenu izložbu te brojne druge događaje koji prikazuju ljepotu židovske kulture moguće je posjetiti sve do kraja rujna u gradu Osijeku, do kada traje ova uistinu lijepa manifestacija koja svima prikazuje važnost poznavanja drugih religija ne bi li rasli u međusobnom razumijevanju i bratskom dijalogu. Tiskovni ured