Misno slavlje za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje

SLAVONSKI BROD (TU) – Program Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije započeo je 16. rujna misnim slavljem za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje u kapeli sv. Ane u Tvrđavi u Slavonskom Brodu, koju je  predvodio vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći na čijem se području nalazi kapela. Kako je Crkva toga dana slavila sv. Ciprijana i Kornelija, prve kršćanske mučenike. vlč. Cindori posvijestio je kako je krv mučenika sjeme kršćanske vjere te naglasio da su to upravo bili i naši hrvatski branitelji, davši za slobodu naše domovine ono najvrijednije što su imali – svoje živote.

Poslije mise predstavnici Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda i udruga proisteklih iz Domovinskoga rata položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja svim poginulih braniteljima. Župnik Cindori naglasio je kako to nije tek izvanjski čin kojim želimo izvršiti svoju građansku dužnost, nego si njime trebamo posvijestiti vjeru u uskrsnuće.

„I dok budemo polagali vijence i palili svijeće, neka to bude s vjerom u srcu da je to živo cvijeće simbol života, a ta svijeća simbol uskrsloga Krista koji je pobijedio smrt i uskrsnuo na novi život. Svi oni koji vode našu domovinu to bi trebali imati na pameti i na prvom mjestu u svome životu – zauzimati se za život koji je najveća vrijednost“, rekao je uz ostalo, ukazavši kako ih ne smijemo zaboraviti jer njihova žrtva treba biti odraz naše vjere. B. Lukačević