Misno slavlje u prigodi Dana grada Vinkovaca

VINKOVCI (TU) – Nadomak blagdana sv. Ilije, proroka, zaštitnika Grada Vinkovaca, svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, u nedjelju, 18. srpnja predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Na početku misnoga slavlja podsjetio je kako pobožnost ovoga sveca, velikoga proroka Staroga zavjeta, seže u daleku prošlost i na ovim prostorima i u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Svetu misu župnik je prikazao za sve žitelje žive i pokojne, za sve poginule i nestale iz Vinkovaca.

Pozdravljajući gradonačelnika Ivana Bosančića i sve djelatnike Gradske uprave, mons. Pranjić čestitao im je blagdan, želeći da ih sv. Ilija štiti u njihovoj odgovornoj službi koju obavljaju, na dobro svih koji žive u gradu, a ta se briga, istaknuo je, osjeća na svakom koraku. „Svjedoci smo u zadnje vrijeme čudesnih događaja koja Europa nije pamtila, nego tek ovoga ljeta, osim pandemije koja se pojavila, čiji se kraj još ne vidi, tu su i velike oluje i poplave koje su poharale jedan dio Europe. Danas ćemo danas moliti sv. Iliju, našega zaštitnika, da nas sačuva od takvih teških katastrofa… da u miru nastavimo živjeti, čekajući bolje dane i čekajući konačno ne samo kraj ovih oluja, nego i kraj ove velike zarazne bolesti koja je potresla cijeli svijet“, rekao je propovjednik te nastavio: „Neka sv. Ilija čuva i blagoslovi grad Vinkovce, neka mu bude u pravom smislu zaštitnik.

Članovi Udruge Vinkovački šokački rodovi bili su odjeveni u narodno ruho, a domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“, s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof., animirao je pjevanje. Prije završnoga blagoslova župnik Pranjić je rekao: „Neka nas sv. Ilija čuva od svih zala, pogotovo od lošega i zloga nevremena, koje je toliko nazočno u ovo zadnje vrijeme i na prostorima europskoga kontinenta.“ Snježana Kraljević