Misijska nedjelja u župama Nadbiskupije

Misijska nedjelja već se tradicionalno obilježava i proslavlja različitim aktivnostima u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Donosimo izvješća naših dopisnika iz Đakova, Otoka, Petrijevaca, Vođinaca, Županje i Punitovaca.

ĐAKOVOPovodom Svjetskog misijskog dana u prostorima Misijskog centra u Đakovu 20. listopada otvorena je prodajna izložba. Župnik Župe Svih svetih, vlč. Tomislav Ćorluka, poželio je dobrodošlicu svima koji su tim povodom došli u Misijski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije, a okupljenima se obratila i s. Ignacija Ribinski, voditeljica Centra.

Otvorenju izložbe nazočila je i provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara Svetog Križa, s. Valerija Široki te nekoliko kandidatica koje su pjesmom i sviranjem uljepšale događaj. Svoj doprinos izložbi dali su i učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, predvođeni prof. Terezijom Jurković, koji su igrokazom su oduševili okupljene.

Misijski centar bit će otvoren cijeloga tjedna kako bi svi koji mogu kupnjom izložbenih predmeta i donacijama pomogli misionarima i misionarkama u njihovom poslanju i širenju Radosne vijesti. Josip Kazalicki

OTOK – Misijska nedjelja proslavljena je u Otoku, napose na jutarnjem misnom slavlju, tijekom kojega su vjeroučenici osnovne škole izveli prigodni program. Misno slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević, koji je u uvodnom dijelu govorio o životu i žrtvi poznatog hrvatskog misionara o. Ante Gabrića. Umjesto homilije učenici su, odjeveni kao misionari, čitali svjedočanstva poznatih misionara i misionarki; čuli su vjernici o iskustvima s. Beatrice Krstačić, misionarke u Brazilu te fra Mire Babića, misionara u Keniji. Kako u misijama rade i mnogi volonteri čuli su i svjedočanstvo Kristine koja volontira u Tanzaniji.

Osim euharistijskih darova, učenici su pred oltar donijeli i modele kontinenata, a nakon pričesti jedna učenica predvodila je Molitvu jednog misionara. Misno slavlje pjesmom je pratio župni Dječji zbor “Ljiljani sv. Antuna” pod ravnanjem s. Gracije Petrić, a animirala je s. Marta Kovačić. Na izlazu iz crkve vjernici su mogli uzeti narukvice izrađene u pet misijskih boja s porukama: Budite milosrdni kao Otac nebeski;  Vjera bez djela je mrtva; Hrabri budite, Ja sam pobijedio svijet; Praštajte i oprostit će vam se; Blaženije je davati, nego primati. Mira Bošnjaković

PETRIJEVCI – Na uočnicu Misijske nedjelje, u subotu 20. listopada 2018., Župu sv. Petra, apostola u Petrijevcima  pohodio je vlč. Leon Noudeviwa Sagbohan, svećenik iz afričke države Benin na službi župnog vikara u Župi sv. Ivana Krstitelja u Županji. Vlč. Leon susreo se i upoznao sa članovima župne misijske zajednice koja u župi djeluje nešto više od godinu dana. Gosta su na svoj način pozdravili i najmlađi župljani – putem misijskih kutijica kojima pomažu svojim vršnjacima. Gosta je oduševila akcija pečenja i prodaje slavonskih gužvara, u čiju se pripravu uključilo tridesetak župljanki, a prihod je bio namijenjen za misije.

U župnoj crkvi sv. Petra slavljena je sv. Misa, koju je predvodio vlč. Leon u koncelebraciji domaćeg župnika vlč. Mateja Glavice. Tijekom propovijedi vlč. Leon dočarao je iskustvo odrastanja u Africi te približio silne nedaće i siromaštvo koje pogađaju njegove sunarodnjake. Kao ravnatelj Caritasa u svojoj matičnoj biskupiji Porto Novo u Beninu susreo se s najtežim oblicima siromaštva, koje se iz hrvatske perspektive teško mogu zamisliti, poput još uvijek velike smrtnosti djece zbog neuhranjenosti ili nemoći roditelja da djeci omoguće osnovno liječenje. Naveo je i potresan primjer kako je mnogim obiteljima protuvrijednost od 20 kuna nedostižan iznos kojim bi mogli platiti lijekove i spasiti bolesno dijete od sigurne smrti. Naglasio je i kako se Crkva u Beninu susreće i s problemom sekti kojima je cilj slabljenje katoličke zajednice, kojoj se ipak svake godine pridružuje veliki broj odraslih koji se pripravljaju za krštenje.

Misni blagoslov vjernici su primili na jeziku ‘Fon’, jednom od 20 jezika koji se govore u Beninu, te je vlč. Leon sve vjernike na istom jeziku naučio pjevati pjesmu ‘Oče hvala’ što su svi oduševljeno prihvatili.

Na samu Misijsku nedjelju članovi misijske zajednice ponudili su župljanima, nakon svetih misa u Satnici i Petrijevcima, pripravljene kolače, kao i svoj redoviti kreativni asortiman rukotvorina, te misijske krunice i narukvice. Krunoslav Peulić

VOĐINCI – Na uočnicu Misijske nedjelje, 20. listopada, u Župi Kraljice sv. Krunice u Vođincima održano je misijsko bdijenje. Program je započeo u 18.30 sati listopadskom pobožnosti – molitvom krunice koju su predvodili najmlađi župljani.

Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio vlč. Robert Djossou, misionar iz Benina, koji vrši službu župnog vikara u osječkoj župi Uzvišenja Sv. Križa. Vlč. Robert u homiliji je naglasio kako je sretan što je došao u Hrvatsku te je pohvalio Hrvate kao dobronamjerne, pristupačne i otvorene ljude velikog srca.

Nakon sv. Mise uslijedila je prezentacija kojom je vlč. Robert upoznao vjernike sa životom u Beninu, povijesti i karakteristikama države, ali i sa životom Crkve u tom dijelu Afrike te na koncu s vlastitim životnim pozivom. Potom je pred crkvom uslijedilo druženje za sve okupljene. Ponuđene su palačinke, čaj i kuhano vino te su se prodavale razne rukotvorine i predmeti, čijom je prodajom prikupljeno 3.130,80 kuna za potrebe Crkve u Beninu. Marijan Ćuk

ŽUPANJA – Vrijedne članice Misijske skupine Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji za Misijsku nedjelju pripremile su prodajnu izložbu kolača i rukotvorina te na taj način nastojale prikupiti novčane donacije za Misije u Africi. Svi njihovi proizvodi rasprodani su tijekom dopodnevna.

Polaznici župne kateheze, učenici petog razreda, s katehisticama Lucom Oršolić, Ivanom Marić-Damjanović i Anom Pejić pripremili su kratke recitale o misijskom radu u Africi te su prigodno obučeni tijekom sve četiri mise sakupljali milostinju i čitali Molitvu vjernika. Katehistica Ivana Marić-Damjanov sa svojim učenicima pripremila je i igrokaz „Marta i Majka Terezija“ koji je izveden  na misi u 8:30 na kojoj se okupi najviše djece.

Poseban duh misija i afričke duhovnosti vjernici su osjetili na svim misama zahvaljujući župnom vikaru vlč. Leonu Noudeviwi Sagbohanu iz Benina, koji je predvodio pjesmu „Oče o Baba“ (Hvala Ocu) udarajući u afrički bubanj. Vjernici su spremno prihvatili ovu jednostavnu, ritmičnu pjesmu te ju zapjevali zajedno s njim.

Kako je nedjelja bila posljednji dan Devetnice sv. Ivanu Pavlu II., nakon svake svete mise vjernici su u procesiji, predvođeni župnikom vlč. Robertom Jugovićem i vlč. Leonom pošli do svečevog kipa, smještenog u župnom dvorištu te ondje molili Litanije sv. Ivana Pavla II. Dan je završio koncertom Tria „Fiat Lux“ u župnoj crkvi, u organizaciji prve hrvatske gradionice orgulja, harmonija i glasovira Heferer. Zoran Zadro

PUNITOVCI – Na Misijsku nedjelju, nakon misnih slavlja, pred župnom crkvom sv. Ladislava, kralja u Punitovcima i filijalnom crkvom sv. Mihaela, arkanđela u Josipovcu Punitovačkom, članice Župnog pastoralnog vijeća upriličile su prodaju kolača koje su pripravile brojne župljanke, a sav prihod bio je u korist misija.

“Svaki dar koji darujemo trebao bi obradovati one koji dar primaju. Svaki je dar blagoslovljen, ako je darivan od srca i on bi trebao biti uzrok radosti”, rekao je župnik Đurica Pardon na misnim slavljima.

Župljani su dodatno u milostinji prinijeli dar što će biti upućeno župljaninu ove župe, Vladimiru Stuhliju, misionaru na Madagaskaru. „Danas, u ovom misijskom danu, molimo za vlč. Vladimira Stuhlija, misionara iz naše župne zajednice i za njegov misionarski rad.  Poželimo mu radost u širenju Božje vijesti“, rekao je župnik. Mirko Knežević