Mise u prigodi Dana državnosti

VALPOVO / VINKOVCI / SLAVONSKI BROD (TU) – Povodom proslave Dana državnosti, u subotu 30. svibnja 2020. slavljene su mise diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije. Donosim izvještaj iz Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Valpova, vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona te slavonskobrodske Župe Gospe Brze Pomoći.

Valpovo – Misu za Domovinu na Dan državnosti u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije predvodio je župnik Zvonko Mrak u suslavlju domaćega župnog vikara Luke Ćosića. Na misi su sudjelovali i članovi Gradskog vijeća na čelu s gradonačelnikom Valpova Matkom Šutalom te njegovi zamjenici.

Na ovom misnom slavlju završena je i devetnica Duhu Svetom, koja se u ovoj župi molila od 22 svibnja. Župni vikar Ćosić u svojoj propovijedi ustvrdio je kako promatrajući Izraelski narod vidimo da je sloboda i „državnost“ vrhunska vrednota koju, prije svega, daje Bog. Kada se uljulja u komociju vlastite državnosti i slobode sama sloboda biva ugrožena. Tada ustaju proroci koji pozivaju na obraćenje i promjenu. Kada Izraelski narod iznevjeri Savez, događa se gubitak slobode i državnosti. Ponovni povratak Savezu jamstvo je trajnosti Kraljevstva. Uspoređujući tako povijesno-spasenjsku povezanost Izabranog naroda i našeg vremena, vlč. Ćosić je naglasio: „U Kristu nam se otkriva da obećanja Božjeg kraljevstva nadilaze okvire nacije, vremena i povijesti, tako da kršćanin nikada nije u svojoj domovini. Jasno, tiče ga se domovina u kojoj živi; za nju treba biti spreman položiti život, ali u svijesti da je „domovina na nebesima“. Slušajući proročki glas Duha Svetoga koji u svim vremenima nadahnjuje ljude za dobro, možemo se poput Izraelskog naroda radovati slobodi i svojoj državi koja je ipak, prije svega, djelo Božje i brojnih žrtava malenih ljudi, velikih po svojem djelu ljubavi za Domovinu, trajno osluškujući Glas Božji koji nas i u ovom vremenu poziva na vjernost savezu i obraćenje. Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju voditeljice s. Danijele Škoro. Nakon euharistijskog slavlja župnik Mrak na groblju je predvodio molitvu za sve poginule branitelje, a gradski velikodostojnici položili su cvijeće i svijeće.

Tiskovni ured


Vinkovci – Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca, misu je u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona, predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Suslavio je domaći župni vikar Patrik Križanac.

Na početku mise mons. Pranjić  podsjetio je na pjesmu „Tri riječi“ hrvatskoga pisca Augusta Šenoe: „Tri riječi pamti, dijete moje… To su Bog, mati i Domovina. Šenoa ih naziva svetim riječima, a mi smo se danas ovdje okupili u ovako lijepom broju da zajedno molimo za našu Domovinu, za naše branitelje, koji su najviše zaslužni, na čelu s tada mudrim državnim vodstvom, zato što imamo slobodu; i zato tu riječ ‘Domovina’ ne smijemo nikada zaboraviti. Ona mora biti, i ostati, uvijek u našoj duši i u našem srcu sveta. Hrvati su stoljećima čekali kada će se ostvariti san, i kada će postati svoji na svome, jer su nas kroz dugi niz godina, mnogi htjeli zapravo uništiti. Naša državnost ne kreće od datuma koji danas slavimo. Naša državnost seže u daleku prošlost. Još iz doba hrvatskih kraljeva i knezova, mi smo bili država, a ovaj povijesni dan, kada je Hrvatski sabor konačno, kao najviše zakonodavno tijelo države, donio povijesnu odluku, koja će se od sada uvijek slaviti u našim crkvama, koju će uvijek slaviti Katolička Crkva – koja voli svoj narod, koja je uvijek zajedno s njim patila, podnosila križeve, bila vođena u zatvore i logore, bila bičevana, osuđivana montiranim procesima u doba komunizma. Sad smo konačno doživjeli svoju slobodu i zato danas zahvalimo Bogu za tu slobodu, zahvalimo onima koji su dali svoje živote za sve nas kako bismo mi danas živjeli u slobodi“, rekao je mons. Pranjić. Istaknuo je kako je na današnji dan, prije 30 godina, počelo osamostaljenje hrvatske države. „Na ovaj dan budimo ponosni i budimo ponosni na hrvatske branitelje. Nosimo ih uvijek u duši i u srcu, kao jednu svetinju, i nemojmo nikada zaboraviti što je Šenoa napisao, koje to Tri riječi ne smijemo zaboraviti. Među tim trima riječima upravo je i Domovina“, poručio je mons. Pranjić.

Na misi su, među ostalim bili roditelji, obitelji i prijatelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatske braniteljice i hrvatski branitelji, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, njegovi zamjenici dr. Kata Krešić i Gabrijel Šokičić, saborski zastupnici Dražen Milinković i dr. Mladen Karlić, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular i predstavnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga. Snježana Kraljević


Slavonski Brod – Misa za Domovinu u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske slavila se i u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Uz domaćeg župnog vikara Ninu Pericu, brodskog župnika Josipa Matanovića i brodskog grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja slavlje je predvodio domaći župnik i dekan Ivan Lenić. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja

„Zadržati duh i poruke vazmenog blagdana Uskrsa u svem svom životu znači istinski živjeti kao Kristovi sljedbenici, živjeti kršćanskim životom. Kristovo uskrsnuće je za sve naše dane duša, sadržaj, snaga, nadahnuće našem življenju i djelovanju, tako i nama na ovim prostorima koje nam Višnji Bog od davnine dade i gdje – njegovom pomoću – prije 30 godina iznova obnovismo svoju državnu samostalnost”, rekao je na početku homilije dekan Lenić. Posvijestio je nadalje da milosti i poruke vazmenog blagdana učimo živjeti slijedeći primjere i poticaje apostolskih prvaka Petra i Pavla, koje spominju čitani odlomci Djela apostolskih i završetka Ivanova Evanđelja.

„Prije svoga Uzašašća, kao svoju oporuku, Uskrsli nas poziva na nasljedovanje. I kada živimo svakodnevicu svojih odnosa, zanimanja ili odgovornosti za opće dobro, pozvani smo biti na Kristovom putu“, naglasio je dekan Lenić. Dodao je da “nasljedovanje očekuje nepokolebljivost, nepotkupljivost, košta i nije ništa manje zahtjevno i neugodno od Kristova životnog i križnoga puta”. Ustvrdio je kako je potrebna ljudska čestitost kao uvjet da nas iznutra zahvati Kristov Duh, kako bi u nama kršćanska vjera donosila plodove. Pritom je upozorio na opasnost kada se ta čestitost, koja je bila na cijeni kod naših pradjedova, pretvori u dvoličnost, dvostrukost, pa biva da se neki nazivaju čestiti, ali držanjem i odlukama svjedoče suprotno. „Takav nas doprinos kršćana u uređivanju jednoga zdravoga društva, jedne stabilne države, ne ostavlja nimalo ravnodušnima, nego štoviše potkopava temelje i samu ‘dušu’ hrvatske opstojnosti”, ustvrdio je dekan Lenić.

Osvrćući se na rasprave o neradnoj nedjelji upozorio je da je nedjelja Dan Gospodnji – spomendan Kristova uskrsnuća te da to nije tek političko, gospodarsko, kulturno, epidemiološko pitanje nego civilizacijsko pitanje, pa smo stoga dužni čuvati svetost nedjelje.

„Dok danas zastajemo pred Bogom, zahvalni za dar domovine, mukotrpno stečene i branjene, pa tako i u ove dane, molimo vodstvo, svjetlo i jakost Duha Krista Uskrsloga za sve nas, za narod, za dom Hrvata, kako bi bili vjerni i nepokolebljivi zasadama svoje vjere. Neka nas apostolski prvaci, naša Majka i Odvjetnica – Kraljica Hrvata te naši sveti i blaženi u tome ohrabre primjerima i pomoću s neba“, poručio je na kraju dekan Lenić.

Molili su toga dana, kako na misi tako i u molitvi krunice i pjevanim litanijama koje su prethodile misi, napose za mudrost nositelja vlasti, za poštenje građana te prestanak širenja pandemije. Prije završnog svečanog blagoslova, u znak zahvale Gospodinu za dar Domovine, zajedno su otpjevali himnu „Lijepa naša“. Slavlje je pjevanjem animirao Veliki župni zbor pod vodstvom s. Cecilija Kolarić. Brankica Lukačević