Misa zaziva Duha Svetoga za početak akademske godine

OSIJEK (TU) – U nedjelju, 10. listopada 2021. u osječkoj konkatedrali slavljena je misa zaziva Duha Svetoga za početak akademske godine koju je predslavio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, mons. dr. Vladimir Dugalić, a u koncelebraciji je bio sveučilišni kapelan, vlč. dr. Davor Vuković, studentski kapelan vlč. Mario Žigman, župnik domaćin mons. Adam Bernatović te vlč. dr. Stanislav Šota, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Na samom početku, mons. Dugalić pozdravio je okupljene članove akademske zajednice, rektora sveučilišta prof. dr. sc. Vladu Guberca, sve dekane, prodekane i profesore te studente. Nakon uvoda, u službi riječi sudjelovali su rektor Guberac – čitajući prvo čitanje, psalam je čitao prof. dr. sc. Krunoslav Zmajić – dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a drugo čitanje izv. prof. dr. sc. Ljiljana Krstin – zamjenica pročelnice za nastavu i studente na Odjelu za biologiju.  

Na početku homilije, a na tragu drugog čitanja, vlč. Dugalić istaknuo je kako smo svi pozvani promišljati o Božjoj riječi kako bismo osvijetlili svoj život te pronašli životni put. Božja riječ nam otkriva kakvi zapravo jesmo, ali diskretno poštujući našu slobodu. Do spasenja možemo doći samo ukoliko vjerno slušamo, razmišljamo te Njegovu riječ provodimo u djelo.

U tom duhu susrećemo bogatog mladića iz Evanđelja (Mk 10, 17-30) u kojem se svatko od nas može pronaći, uputio je propovjednik i nastavio: „On, unatoč svemu što posjeduje, traži istinu. Želi postići vječni život. Njegovo pitanje o dobru koje treba činiti zapravo je pitanje o punini smisla života. I sami se često propitkujemo o smislu onoga što radimo, o svrsi, ali i moralnosti nekog našeg čina. Odgovor na mladićevo pitanje je sam Isus Krist, odnosno nasljedovanje njegovog života. Tu se uočava određeni paradoks jer to nasljedovanje uključuje i dimenziju križa. Biti Isusov učenik znači biti sličan njemu, davati sebe služeći Bogu i braći. I to je ono što se ne može svojim snagama, jer ni mladić nije mogao napustiti sve što posjeduje kako bi nasljedovao Gospodina”, istaknuo je mons. Dugalić. Svijest da je vjera primljeni dar, podupire uzvraćanje ljubavi Bogu i bližnjima, rekao je propovjednik i zaključio – da autentično možemo živjeti samo ako nasljedujemo Krista te da su sva zemaljska dobra zanemariva pred Bogom, koji je jedino pravo bogatstvo.

Na kraju mise, prije završnog blagoslova, otpjevan je Himan Duhu Svetomu kao molitva za početak nove akademske godine. Nakon mise, članovi Sveučilišta okupili su se zajedno sa svećenicima na druženju u župnoj kući. Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor mladih na čelu s vjeroučiteljicom Krunoslavom Lukač. Veronika Lončar