Misa zaziva Duha Svetoga u Josipovcu, Tordincima i Sikirevcima

JOSIPOVAC / TORDINCI / SIKIREVCI (TU) – Misa zaziva Duha Svetoga za sve učenike, roditelje, nastavnike i profesore Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu slavljena je 11. rujna, a predvodio ju je župnik Mario Žigman, u koncelebraciji vlč. dr. Ivana Zirduma, profesora u miru, a pjesmom je animirao župni dječji zbor. Prije mise dvije su učenice izmolile molitvu Duhu Svetomu nakon čega je župnik u uvodnom dijelu uveo u slavlje potičući da se svi zajedno zagledaju u lik Krista učitelja te poput njega rastu u mudrosti i znanju. Potom je izmolio blagoslovnu molitvu i prošao crkvom škropeći blagoslovljenom vodom okupljeni narod.

U svojoj propovijedi župnik je među ostalim istaknuo da je naš Bog – Bog radosti i veselja. Ponekad doživljavamo Boga kao starca koji je mrzovoljan i samo čeka priliku kada će nas kazniti, No, u današnjem evanđelju Isus kroz tri prispodobe pokazuje kako sve one završavaju sa slavljem. Prema tome, naš Bog je onaj koji se želi zajedno s nama radovati, kazao je vlč. Žigman, potičući okupljene da u svaki dio života povedu Boga.

Nakon ispovijesti vjere i molitve vjernika uslijedio je prinos darova u kojem su učenici prikazali predmete koji će ih pratiti u njihovom stjecanju znanja, ali i u igri. Na kraju mise župnik je zahvalio roditeljima, djeci, vjeroučiteljicama Miri Ivković te Mihaeli Špoljarić koje su pomogle u pripremi ovog slavlja. Poslije mise vlč. Zirdum je predstavio nekoliko knjiga koje bi mogle pomoći današnjem čovjeku u njegovoj svakodnevici, a potom je druženje nastavljano u pastoralnim prostorima župe.

Tordinci – Istoga dana u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Tordincima misu za zazivom Duha Svetoga na početku još jedne školske godine predvodio je župnik Josip Erjavac. U slavlje su se aktivno uključila školska djeca, koja su uz pomoć vjeroučiteljice Valentine Čutura prinosila darove, čitala molitvu vjernika te pjevala zajedno sa župnim zborom, pod ravnanjem Antuna Maletića, ravnatelja Osnovne škole Tordinci.

U prigodnoj homiliji župnik Erjavac istaknuo je važnost molitve i rada jer, kako je naglasio, jedno bez drugoga ne ide. Djecu je potaknuo na zahvalnost prema svojim roditeljima koji im omogućuju bezbrižno djetinjstvo i školovanje. Također ih je zamolio da im tu ljubav vrate dobrim ocjenama i uzornim ponašanjem. Tuniša Božić

Sikirevci – U crkvi Sv. Nikole biskupa u Sikirevcima euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga predvodio je župnik Stjepan Šumanovac, a glazbeno animirao dječji crkveni zbor „Zbor  ljubavi”.

Osvrćući se na evanđelje, župnik je podsjetio roditelje na njihovu veliku ulogu u vjerskom odgoju svoje djece, naglasivši kako su upravo oni prvi navjestitelji, vjeroučitelji u svojim obiteljima. Također, progovorio je i o propustima koji se mogu dogoditi ukoliko odgađamo vjerski odgoj, smatrajući da su nam za to djeca još mala. Druga je opasnost ukoliko vjeru odvojimo od svoga života, a opasnost je i ukoliko se vjerski odgoj potpuno prepusti vjeroučiteljima i svećenicima. „Danas se odgoj vjere sve više i više gubi u obiteljima, kao što se gubi i molitva u obitelji“, rekao je župnik, pozivajući roditelje da od samog početka krenu s odgojem jer se pravi temelji grade dok su djeca još mala. Zaključio je: „Vaša misija je od samog rođenja djeci usađivati kršćanske vrijednosti kroz odgoj, priču i ponašanje jer vjera se ne živi na podijeljen način od ostatka života.”

Na kraju misnog slavlja župnik je blagoslovio djecu, ovogodišnje prvašiće, njih sedamnaest, roditelje i sav ostali puk, te svima poželio sretan i blagoslovljen početak nove školske godine koja je pred njima. Marija Lukić