Međureligijski blagoslov škole u Gunji

GUNJA (TU) – U Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji, u ponedjeljak, 10. siječnja 2022. godine održan je blagoslov škole u kojemu su sudjelovali župnik Župe svetog Jakova apostola u Gunji, vlč. Ivan Živić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Gunji, efendija Idriz Bešić, ujedno i dugogodišnji vjeroučitelj islamskog vjeronauka u ovoj školi.

I župnik Živić i imam Bešić molili su među okupljenim učenicima i djelatnicima škole zazivajući Božju pomoć i zaštitu. Gunjanski župnik svim učenicima je rekao: „Svemogući Bog svim je ljudima bez obzira na vjeru i nacionalnost dao tri dara: slobodu – birati i činiti dobro, razum – koji treba razvijati radom i učenjem te savjest – Božji glas u nama pomoću kojega možemo razlikovati dobro od zla. Prihvaćajući zahvalno i odgovorno te darove, možemo živjeti po Božjoj volji.“ Obojica predmolitelja tom su prigodom zahvalila na pozivu i suradnji ravnateljici ove osnovne škole Marijani Lucić, koja je na ravnateljsku službu stupila početkom školske godine.

Gunjanska škola specifična je jer u njoj trideset godina uspješno koegzistiraju katolički i islamski vjeronauk. Tamošnji vjeroučitelji svesrdno rade na međureligijskom dijalogu među učenicima i promicanju međusobnog poštivanja i uvažavanja. Matilda Šokčević