Međubiskupijski susret mladih katolika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U subotu 28. rujna 2019. u središtu Srijemske biskupije, Srijemskoj Mitrovici, održan je 2. međubiskupijski susret mladih katolika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. Na ovom susretu okupili su se mladi katolici iz svih katoličkih (nad)biskupija koje se nalaze na teritoriju Republike Srbije – Beogradska nadbiskupija, zatim biskupije Srijemska, Subotička, Zrenjaninska i Grkokatolička eparhija sv. Nikole.

Susret mladih organizira se svake druge godine u drugoj biskupiji ili nadbiskupiji. Cilj organiziranja susreta je potaknuti mlade da žive u zajedništvu, da se međusobno upoznaju te da kroz susrete s drugim mladima osjete da nisu sami na svome kršćanskom putu.

Susret je započeo u ranim prijepodnevnim satima okupljanjem mladih u župnom dvorištu, a zatim je nastavljen euharistijskim slavljem u katedrali svetog Dimitrija, đakona i mučenika. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, uz suslavljenje mons. Đure Gašparovića, biskupa srijemskog, mons. Jánosa Pénzesa, biskupa subotičkog te 20-ak svećenika iz svih (nad)biskupija, te mons. Fermínom Sosa Rodríguezom, tajnikom Apostolske nuncijature u Beogradu.

Na početku euharistijskoga slavlja domaći biskup Đuro Gašparović izrazio je dobrodošlicu svim gostima i mladima koji su svojim dolaskom učinili ovaj susret bogatijim i ljepšim. U prigodnoj homiliji među ostalim je istaknuo: „Uočavate da je ovaj naš suvremeni svijet koji su nam predale prošle generacije, svijet velikih mogućnosti i obećanja, ali, u isto vrijeme, svijet velikih suprotnosti, napetosti i opasnosti. Mladost je doba sadašnjosti i nade, dobre nade budućnosti. No, unatoč lijepih nada, čitate, gledate, slušate što se to sve zbiva u ovom našem vremenu. Zanose vas možda tehnički uspjesi znanosti. Doista, tehničke su mogućnosti čudesne. Čovjek ima u rukama toliko veliku moć da može u jednom trenutku svijet i ovu našu zemlju učiniti rajom zemaljskim ili je isto tako u jednom trenutku uništiti.“ Biskup je nadalje istaknuo kako se nalazimo pred teškim i mučnim pitanjem – Kako s toliko naglašenim napretkom suvremenog svijeta spojiti činjenicu da se čovjek boji čovjeka i narodi žive u strahu jedni pred drugima?

Drugi dio homilije, koji je pročitao predstavnik Zrenjaninske biskupije, izrečen je na mađarskom jeziku. Uz homiliju, Evanđelje je čitano na hrvatskom i mađarskom jeziku, dok su molitve vjernika izrečene na hrvatskom, mađarskom, ukrajinskom i rusinskom jeziku. Ispred Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama susretu je nazočio g. Gavrilo Grban. Pjevani dio euharistijskoga slavlja animirao je zbor mladih VIS „MiR“ iz Županje. Nakon euharistijskoga slavlja svi okupljeni su pošli u obilazak grada, gdje su imali priliku posjetiti brojna arheološka odredišta, među kojima se ističu bazilika sv. Dimitrija, kao i Carska palača.

U drugom dijelu programa bio je predviđen susret s biskupima, a potom je nekoliko mladih katolika iz različitih biskupija iznijelo svoje vjerničko svjedočanstvo u kojem su se mladi mogli upoznati s različitim iskustvima vjere i vjerničkog života i u kojima je istaknuta velika pomoć redovitog vjerničkog života. Susret je završen Litanijama svetih srijemskih mučenika.

Za tehnički dio susreta pobrinuli su se mladi domaće župe Svetog Dimitrija iz Srijemske Mitrovice, koji su se pokazali kao pravi domaćini. Susret mladih ujedno je bio priprema za Međunarodni euharistijski kongres, koji će biti održan sljedeće godine u Mađarskoj. Suzana Darabašić/Ivica Zrno; Foto: Davor Reves