Listopadska duhovna obnova srijemskih svećenika

PETROVARADIN (TU) – Na poziv preč. Berislava Petrovića, povjerenika za trajnu duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, a u organizaciji Biskupskog ordinarijata Srijemske biskupije, 18 listopada održana je duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije. Predvoditelj duhovne obnove bio je vlč. Szilárd Balcsák, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Subotice. Nakon pozdrava preč. Berislava Petrovića,  započeo je središnji dio duhovne obnove.

U svojim razmatranjima vlč. Szilárd Balcsák je kao tematsku misao vodilju uzeo „Molitva i žrtva“. Osvrnuo se na nekoliko važnih točki kada su u pitanju molitva i žrtva u vjerničkom životu, a osobito u životu svećenika. U odnosu na Isusovu molitvu i žrtvu mi trebamo Isusu zavapiti, priznati njegovu vlast, ne smijemo dopustiti da nas netko obeshrabruje, trebamo čuti Isusov poziv, trebamo s nadom ustati, sa Isusom razgovarati, po molitvi prošnje slavimo i štujemo Boga, što ako nas Bog ne posluša? –  neke su od misli o kojima je promišljao vlč. Balcsák.

Kakav je odnos između molitva i žrtve. Kad promatramo svejedno koji odnos u osobnom životu, za sve je potrebna žrtva, ili kako to u duhovnosti nazivamo askeza. Molitva ne može postojati izvan tijela, ni kod početnika, dapače ni kod onih naprednijih. Tjelesni i duhovni rad, idu uvijek skupa. Mogli bi smo i tako kazati, da askeza i kontemplacija idu uvijek skupa. Kako veli sveti Antun pustinjski Duh Sveti obuzima tijelo i duh. Svi udovi sudjeluju na tome od glave do pete. „Daj svoju krv i primi Duha“ ponavljalji su to crkveni oci. Jedna te ista dinamika na djelu je u molitvi, kao i u askezi. Kad jedno izostavimo iz našeg svećeničkog života gubimo ne samo autentičnost, već i smisao našega poslanja. Moliti znači ljubiti do kraja, rekao je među ostalim predvoditelj.

Duhovna obnova je zaključena euharistijskim klanjanjem u šutnji, te molitvom Anđeo Gospodnji. Ivica Zrno