Kućna Crkva obitelji Faletar: „Krunicu i Bibliju u ruke, i samo hrabro kroz život“

VOĐINCI (TU) – Ivan Pavao II. u apostolskoj pobudnici Familiaris consortio, br. 71 ističe da je obitelj srce nove evangelizacije i poslanje supružnika i obitelji ima osobito mjesto, „i to snagom milosti koju su primili u sakramentu. To poslanje valja staviti u službu izgradnje Crkve i kraljevstva Božjega u povijesti. To zahtijeva i poučljiva poslušnost Kristu Gospodinu. On, naime, ženidbom krštenika, koja je uzdignuta na dostojanstvo sakramenta, podjeljuje kršćanskim supruzima posebno poslanje apostola, i šalje ih kao radnike u svoj vinograd, a na sasvim osobit način.“ Crkvu svojim sudjelovanjem u župi izgrađuje i kućna Crkva obitelj Faletar iz Vođinaca.

Obitelj Faletar iz Vođinaca čine otac Josip, majka Silvija, kćer Tena (14), sin Jakov (11) i kćer Eva Lucija (7). Josip i Silvija u braku su 16 godina. Silvija je vjeroučiteljica i radi u Mirkovcima, a Josip je zaposlen kao predsjednik uprave Spačve. Dio su Župe Kraljice Svete Krunice u Vođincima u kojoj su svi aktivni: Josip je član Župnog ekonomskog vijeća, djeca su uključena u ministrante, crkveni zbor, kreativnu i ostale skupine, a Silvija je dio Župnog pastoralnog vijeća, zbora, čitača, župne kateheze i drugih skupina prema potrebi župe i pastoralnog identiteta.

„Veliku ulogu u našoj obitelji ima Bog kojemu sve stavljamo u ruke – posao, školu, sve probleme i poteškoće, sve radosti i lijepe trenutke. U današnje vrijeme jako je je teško zadržati obitelj na okupu, svatko ima svoj posao, školu, dani prolaze, a da se gotovo ni ne vidimo. Molitva ima posebno mjesto, a to nastojimo prenijeti i na našu djecu. Svaki dan započinjemo i završavamo molitvom. Ovo posebno vrijeme u kojem smo zatvoreni kod kuće za na s je milosno vrijeme zajedništva i obitelji“, ističe Silvija.

Osim oca koji svaki dan ide na posao, ostali članovi su kod kuće. „Po prvi puta zajedno možemo moliti krunicu Božjeg milosrđa jer smo svi kod kuće, puno više zajedno čitamo Bibliju, zajedno gledamo filmove duhovne tematike, zajedno pišemo zadaće. Ovih dana više smo se upoznali i još više zbližili“, kaže Silvija i nastavlja: „Čitav naš život plod je molitve. U teškim i mučnim vremenima za našu obitelj, ali i u radosnim i sretnim vremenima – Bog i mi bili smo zajedno. Nema puno mudrosti i ne možemo ništa posebno poručiti obiteljima osim krunicu i Bibliju u ruke, i samo hrabro kroz život. Jedno je sigurno obitelj koja zajedno moli zajedno ostaje.“

Priredila: M. Kuveždanin (foto: obitelj Faletar)