Konferencije kućnih poglavarica

ĐAKOVO (TU) – U samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu od 2. do 3. ožujka 2024. godine, održane su Konferencije kućnih poglavarica. U uvodnom dijelu s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica najavila je temu Duhom Božjim pokrenute hrabro ulazimo u proces transformatio (preobrazbe) prema unutra i prema vani, te u svojem govoru naglasila: „Vjerujem da ste i same svjesne koliko je važna i odgovorna vaša služba u zajednici i Provinciji. Vi ste one koje, zajedno sa sestrama svoje zajednice, kreirate život u njoj i sudjelujete u poslanju koje nam je kao Družbi Milosrdnih sestara sv. Križa povjereno.“

Konferencijama su prethodile duhovne vježbe, pod vodstvom fra Damira Pavića, OFM, a kao uvod u rad Konferencija, fra Damir održao je predavanje na temu Uloga kućne poglavarice u procesu preobrazbe zajednice, s pitanjima na koja su sestre, nakon predavanja i diskusije, u malim grupama po tri izmijenile iskustva: Koji su strahovi koje imam kao poglavarica povjerene mi zajednice? Odakle crpim snagu za vođenje povjerene mi zajednice? Što mogu konkretno učiniti više kao poglavarica za boljitak i preobrazbu zajednice? Na koji način se suočavam s vlastitim pogreškama u vođenju zajednice i kako ih rješavam, a na koji se način kao poglavarica suočavam s pogreškama drugih sestara i kako ih rješavam?

U popodnevnom radu predavanja i radionice na temu Granice i ograničenja u zajedničkom životu, vodila je dr. sc. Anita Dučkić Sertić, doktorica znanosti, sveučilišna specijalistica psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu, diplomirana katehistica, logoterapeut, voditeljica centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba te registrirani izmiritelj pri Ministarstvu Pravosuđa.

Sutradan, nakon svečane sv. mise, u nastavku rada slijedila su izvješća i diskusije na temu: Aktualna događanja u Provinciji koja su predstavile sestre iz Provincijalnoga vodstva i Ekonomsko stanje koje je iznijela s. Lovorka Jukić, provincijalna ekonoma.

Osim kućnih poglavarica iz zajednica u Hrvatskoj, bile su prisutne kućne poglavarice iz Regije Kosovo, kao i regionalna poglavarica s. M. Lindita Dedaj.

s. Nada Martinković