Koncertom završio jubilarni 10. SHKM

VUKOVAR (TU) – Nakon veličanstvenog misnog slavlja, središnjeg događaja Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se 30. travnja održao u Vukovaru, mladi su, poneki u Startasicama s logom SHKM-a, krenuli prema centru grada gdje je za njih osmišljen bogat program.

Prva je nastupila Grupa RiM, zatim su mladi Župe Gunja sa svojim župnikom Ivanom Živićem zapjevali i izveli scenski prikaz “Lifehouse”. Uslijedio je nastup Zvonimira Kalića & band-a Noel koji je mlade potaknuo i na ples. Zapjevala je i Adrijana Baković, a potom je izvedena himna SHKM-a „Krist je naša nada“.

Tijekom programa Umjetnička kolonija izrađivala je kipove u ledu na temu „Uspomene iz Vukovara“, dok je kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca i Gradsko amatersko kazalište Županja predstavilo živote velikana Slavonije i Srijema. Mladi su mogli vidjeti pobjedničke fotografije natječaja „Framing HOPE“, u molitvi se zadržati u vukovarskim župnim crkvama, posjetiti Gradski muzej te se voziti brodom Bajadera. Tri autobusne linije besplatno su vozile u Borovo naselje, Memorijalni centar Domovinskog rata te na Memorijalno groblje, Muzej Vučedol, Ovčaru i Vodotoranj.  Najveći interes bio je za posljednju liniju jer su brojni mladi željeli pomoliti se na Ovčari, mjestu masovne grobnice.

Program u centru nastavljen je izvanrednim nastupom učenika osječke Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića s dramsko-plesnom izvedbom „Moj život“. Pjesmom i scenskim prikazom “Učitelju, gdje stanuješ?”  nastalim po knjizi Bog u metrou predstavila se i Zajednica mladih zagrebačke Župe sv. Blaža. A ovaj dio programa, uz svoj prepoznatljivi humor, zaključilo je Hrvatsko nadzemlje i VIS Veritas iz Splita.

Završni program

Mladi su se potom vratili u prostor ispred dvorca Eltz na završni koncert SHKM-a. Uz volontere i Organizacijski odbor, prisutan je bio i đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Filip Perković te brojni svećenici, redovnici i redovnice koji su bili u pratnji svojih mladih. Već na samom početku, uslijedilo je iznenađenje za brojne mlade, okupljene skoro u istom broju kao i tijekom misnog slavlja. S nekoliko pjesama koncert je otvorio gost iznenađenja – Miroslav Škoro. Mladi su ga pozdravili gromoglasnim pljeskom te su tako i pjevali tijekom njegova nastupa, a neizostavno je bilo i zaplesati, na što su potaknuli i nadbiskupa Đuru.

Jednako snažan pljesak dobile su i Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Alan Hržica i Božja pobjeda. Izveli su mladima dobro poznate duhovne skladbe, a duhovnu riječ uputio je p. Ivan Ike Mandurić. Potaknuo je mlade da se odvaže krenuti za Kristom, pa su svi okupljeni jednoglasno ponavljali „Evo me, mene pošalji!“. Ples i pjesma ispunili su prostor ispred dvorca Eltz, koji je u predvečerje ovoga dana bio osvijetljen svjetlima oko 30.000 mobitela. Mladi su i na taj način pokazali svoju mladenačku radost, lijepu atmosferu i zadovoljstvo večernjim koncertom. Vičući iz svega glasa na pozornicu su dozvali i Opću opasnost, a zatim se dodatno raspjevali i rasplesali. SHKM u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru završio je zahvalom vlč. Perkovića, koju je uputio dragom Bogu, mladima, volonterima te Organizacijskom odboru. Mlade je pozvao na strpljenje i suradnju kako bi se sretno ukrcali u svoje autobuse i vratili kućama, odnosno u obitelji koje će ih udomiti na još jednu noć. Podsjetio je i da je sljedeće mjesto SHKM-a grad Zagreb gdje će se ponovno susresti 2020. godine. A. Banović / M. Kuveždanin