Koncert povodom 50 godina glazbenoga djelovanja s. M. Svjetlane Paljušević

ĐAKOVO (TU) – U samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova održan je u četvrtak, 4. travnja 2024. svečani koncert kojim je obilježeno 50 godina glazbenoga djelovanja s. M. Svjetlane Paljušević (1974. – 2024.). Izvedene su dvije skladbe koje je sama s. M. Svjetlana komponirala (Sva radost tvoja i Skriveno blago), kao i djela poznatih autora (Dubois, Bach, Gounod, Muffat, Marković, Bartolucci, Klobučar, Marović i dr.). Izvođači su bili: Zbor Milosrdnih sestara sv. Križa i Samostanski tamburaški sastav pod vodstvom s. Josipe Pavle Jakić te Katedralni zbor pod vodstvom maestra Ive Andrića, uz glazbenu pratnju maestra Vinka Sitarića.

Nakon što je s. M. Kristijana odsvirala za orguljama djelo H. Purcella Trumpet Voluntary, slijedio je pozdravni govor s. Valerije Široki, provincijalne poglavarice, koja je u na početku pozdravila sve prisutne, a onda je, uz buket cvijeća i prigodni dar, čestitala s. M. Svjetlani ovaj važan i lijep jubilej. Slijedio je govor i prigodni dar mons. Ivana Ćurića, pomoćnoga biskupa đakovačko-osječkoga, kao i govor Zlatka Mrkića, ravnatelja Gimnazije A. G. Matoša u Đakovu. Program Koncerta vodila je s. Marija Stela Filipović.

Mons. Ćurić s radošću se prisjetio skladbi koje je s. M. Svjetlana uglazbila, a koje su izvedene na velikim slavljima. Prva od njih je Ps 150 a druga je antifona velikoga jubileja 2000. godine „Isus Krist jučer, danas i u vijeke…“.

Program je nastavljen svečanim ulazom Zbora Milosrdnih sestara sv. Križa. Uz pratnju tamburica sestre su otpjevale kanon Dona nobis pacem. Dalje su se u programu, koji je osmislila s. Josipa Pavla Jakić, izmjenjivali glazbeni dijelovi s dijelovima govora u kojima je predstavljen život i rad s. M. Svjetlane, s posebnim naglaskom na njezin glazbeni životni put i na osobe koje su se istaknule na tom njezinu putu. To su bile njezina susestre, a među njima najznačajnije s. Pavka, s. Rafaela, s. Milena, s. Mariangela.

Nakon veličanstvenog Te Deum, u kojem su sudjelovali svi izvođači, i svi prisutni, riječ svoje zahvale svima je uputila i sama s. M. Svjetlana, pozivajući sve da nastave slaviti Gospodina, zajedno s njom, molitvom i pjesmom. Druženje je nastavljeno oko svečano ukrašenih stolova u Dvorani Florentini.

Zajednica sestara u Đakovu bila je na poseban način počašćena prisutnošću s. Marie-Marthe Schönenberger, vrhovne poglavarice, s. Dorothee Halbach, s. Roseline Kujur i s. Rahele Lacković, vrhovnih savjetnica, jer je 2. travnja u Đakovu započela Generalna vizitacija. Sestre vizitatorice tijekom travnja posjetit će sve sestre, u svim zajednicama Hrvatske provincije. s. Marija Stela Filipović