Katehetski susret rasta u vjeri u Osijeku

OSIJEK (TU) – U Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku 29. ožujka održan je još jedan katehetski susreti rasta u vjeri „Katolici, dobro došli kući!“, uz vodstvo teologa i filozofa prof. dr. sc. Krešimira Šimića, koji je razmatrao o otajstvu Isusove muke u svjetlu Velikog tjedna.

„Vazam je sinonim za Uskrs. U teološkom smislu Vazam se odnosi na cjelokupno otajstvo našega spasenja obuhvaćajući Kristovu muku, smrt, uskrsnuće i slavnu proslavu, a Uskrs se odnosi na dan slavlja Kristova uskrsnuća, pobjedu Kraljevstva nebeskog. Što se događalo na Cvjetnicu? Isusova muka počinje na Cvjetnicu. Sinoptici u evanđeljima potvrđuju povijesni događaj Isusa iz Nazareta. Najviše se podudarnosti između Ivanova i sinoptičkih evanđelja (Marko, Matej i Luka) nalazi u opisu Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Opis Isusove muke u Ivanovu evanđelju nije toliko povijesno značajno koliko teološko gledanje usmjereno na Isusovu proslavu na križu, trijumfalni završetak Isusove muke. Za četvrtog evanđelista Ivana Isusova je muka put prema njegovu uzdignuću i proslavi. Isus je pobijedio, to se već dogodilo, Kraljevstvo je Božje već među nama, ovdje i sada ga susrećemo, a mi smo njegova prisutnost u svijetu. Međutim, zbog slabe vjere, slabije se vidi ta prisutnost. Krist je istina, nije običaj koji se folklorno uprisutnjuje i slavi, Isusa nam je otkriti“, kazao je Šimić.

Promišljajući o znakovitim starozavjetnim najavama Isusova dolaska – kralja pravičnog i pobjedonosnog, poniznog koji jaše na magaretu (Zaharija 9, 9) i na primjeru ispunjenja mesijanskih proročanstava (Izaija 53), kateheta je zaključio kako Isus ispunja Zakon i proroke. „Siromašak Božji na magaretu kralj je na drukčiji način i naposljetku vidimo kako je bit Kraljevstva Božjega u slobodi. On je Riječ. Sve što Isus čini, čini kao živa Riječ. Važno je upiti Božju riječ, obratiti se shvaćajući dubinu događaja pashalne večere u noći kada je utemeljena euharistija“, rekao je među ostalim Šimić. N. Špoljarić