Katehetska nedjelja u župama Nadbiskupije

BRODSKO VINOGORJE / SLAVONSKI BROD / SIKIREVCI (TU) – U župama Đakovačko-osječke nadbiskupije u nedjelju 20. rujna 2020. proslavljena je Katehetska nedjelja. Donosimo izvješća naših dopisnika iz Brodskog Vinogorja, Slavonskog Broda i Sikirevaca.

Brodsko Vinogorje – Vjeroučenici u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu, proslavili su Katehetsku nedjelju okupljeni sa svojim roditeljima na misi koju je za njih, napose za prvašiće uz početak nove školske i katehetske godine, prikazao župnik Krunoslav Karas.

Okupljenim je vjernicima župnik Karas posvijestio značenje Katehetske nedjelje i pojma kateheza (grč. katehein = odzvanjati), te posebno pojasnio ključnu ulogu roditelja u vjerničkom odgoju djece, kazavši kako su otac i majka prvi katehete, prvi vjeroučitelji svojih mališana od njihove najranije dobi. Ta se uloga, rekao je, očituje u bezuvjetnoj ljubavi koja je zapravo slika Božje ljubavi prema svima nama. „Koliko se roditelji odnose prema svojoj vjeri, prema Gospodinu i majci Crkvi, toliko će i njihova djeca nasljedovati Isusov nauk i Evanđelje, koje treba odzvanjati i po našim životima“, istaknuo je vlč. Karas, napomenuvši da kateheza odnosno vjerska pouka počinje i prije nego što je dijete i začeto i rođeno, po ozračju ljubavi i molitvi supružnika za novi život koji će donijeti na svijet.

Pozvao je sve roditelje neka mole za svoju djecu i odgajaju ih u vjeri kako su i obećali na sakramentu njihova svetoga krštenja. „Jeste li svjesni te svete odgovornosti pred Bogom, tog velikog poslanja kojega kao otac i majka imate u životu svoje djece? Nije dovoljno samo dijete nahraniti i odjenuti, dati  mu obrazovanje i krov nad glavom, treba za nj moliti, svaki dan. Ako vi molite, i oni će moliti. Molite za svoju djecu, jer oni su prije svega Božja ljubljena djeca. Blagoslivljajte ih, zazivajte na njih blagoslov Oca, Sina i Duha Svetog i zahvaljujte Bogu za njihov život“, poručio je župnik Karas. Okupio je potom oko oltara sve prvašiće i na njih, njihovo učenje i školske torbe zazvao Božji blagoslov, te svakome od njih darovao Čudotvornu medaljicu BDM. Ivica Vlašić

Slavonski Brod – U slavonskobrodskoj Župi Duha Svetoga proslavljena je također Katehetska nedjelja uz blagoslov prvašića. Misu je predvodio preč. Marko Gregić, kancelar Riječke Nadbiskupije, u zajedništvu s vlč. Florijanom Kvetekom, župnikom i vlč. Zlatkom Hnatešinom, župnim vikarom.

U svojoj homiliji, preč. Gregić istaknuo je potrebu da se u svojim životima vodimo Božjom logikom, a ne našom ljudskom. „Vinograd je kraljevstvo nebesko, punina zajedništva s Bogom.  On poziva k sebi sve ljude i u svako vrijeme. A mi, dragi vjernici, vi dragi školarci, trebamo biti oruđe u rukama Božjim, da On preko nas djeluje u ovome mjestu, u ovoj državi, u ovom svijetu“, istaknuo je između ostalog preč. Gregić.

Župnik Kvetek je zatim blagoslovio školarce, napose prvašiće, te ih je pozvao da gledaju na školu kao put rasta i napredovanja kroz život. Izrazio je želju da im školovanje bude puno radosti i blagoslova, potaknuvši ih da u svim situacijama školovanja, u svim izazovima i ljepotama koje su pred njima ne zaborave na Boga kako bi njihovo školovanje bilo na dobro svemu svijetu. Istaknuo je  na kraju da je svaka škola važna, ali je najbitnija „Isusova škola“. Učenicima je podijelio sličice s molitvom i medaljice s likom Anđela čuvara. Pjevanje je animirao središnji župni zbor, uz orguljašku pratnju s. Svjetlane Parađ. Marina Žajgar/Foto: Roko Janković

Sikirevci – U Župi Sv. Nikole biskupa u nedjelju 20. rujna u Sikirevcima, proslavljena je također Katehetska nedjelja uz brojne učenike i njihove roditelje. Na početku mise župnik Stjepan Šumanovac naglasio je važnost upisa školskog vjeronauka i vjerskog odgoja u školskim ustanovama te pozvao vjernike da mole za roditelje koji imaju posebnu zadaću u odgoju kao prvi i najvažniji odgojitelji, vjeroučitelji i učitelji.

Župnik Stjepan u svojoj homiliji je pozvao i roditelje da revno i odgovorno brinu za svoju djecu koja su itekako potrebna njihove pomoći, ljubavi i pažnje na životnom putu i odrastanju. Uslijedio je župnikov blagoslov djece, roditelje i ostalog puka, zaželivši im sretan i blagoslovljen početak nove katehetske i školske godine. Misno slavlje pjesmom je uveličao „Zbor ljubavi“ – dječji crkveni zbor. Marija Lukić