Karitativni rad nije stao – snaga dobrote redovito se nastavlja

OSIJEK (TU) – „Nije sve stalo, napose nije prestala pomoć potrebitima“, naglasio je ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. Drago Tukara, s kojim smo razgovarali 1. travnja 2020. o trenutnim aktivnostima Caritasa koje su najviše usmjerene na redoviti, neprekinuti rad Caritasovih Pučkih kuhinja.

„Trenutno stanje rada Caritasovih pučkih kuhinja u Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru te Slavonskom Brodu je redovito. Kao i dosada svakoga dana kuhamo tople obroke za naše korisnike, njih oko 450 s naznakom povećanja broja“, rekao je dr. Tukara i nastavio: „Ali nije redovit način podjele. Od početka situacije sa širenjem zaraze koronavirusa počeli smo dostavljati obroke na adrese naših korisnika i to je uistinu uspješan potez.”

Opisao je i poteškoće s kojima su se susreli: “Na početku je bilo poteškoća, posebno u gradovima, s pronalaženjem adresa stanovanja naših korisnika. Bilo je potrebno pronaći naše korisnike, ali tu su nam pomogli volonteri – produžena ruka naših redovitih djelatnika – a našli smo ih spremne u svim mjestima. Kako bismo omogućili dostavu obroka posegnuli smo i za iznajmljivanjem određenih automobila na području naših pučkih kuhinja s kojima možemo realizirati odvoz, pa zahvaljujem svim osobama i poduzećima koja su nam se stavila na raspolaganje. Poteškoća smo imali i s načinom dostave hrane. Trebale su nam adekvatne posude. Naši korisnici prije su dolazili po svoje obroke u našu kuhinju i donosili svoje posude, ali sad to više nije moguće. Stoga smo u vrlo kratkom roku morali nabaviliti prikladne jednokratne posude. Svakoga dana potrebno nam je 450 posuda za 450 obroka. U Vinkovcima i Vukovaru imamo 170 korisnika, u Osijeku s Centrom za prihvat beskućnika 160 korisnika, a u Slavonskom Brodu 120. Potrebni su nam i dezinficijensi, maske, rukavice, toga na početku također nismo imali… Nešto smo naručili, nešto dobili, pa smo za sada opskrbljeni.“

Na pitanje mogu li osigurati dovoljnu količinu potrebnih namirnica za obroke, ima li donacija, ravnatelj Tukara je rekao: „Ova situacija obilježena je izrazima – uskraćeno je, odgođeno je, umanjeno je, otkazano je – pa nam tako i namirnice stižu. Nemamo priliv namirnica kako smo dosada imali na dnevnoj, odnosno tjednoj bazi. Razumljivo je zašto je tako. Morali smo posegnuti za nabavljanjem namirnica unaprijed iz vlastitih sredstava jer ne znamo kako će ta situacija teći. Nepredvidivo je. Jelovnik smo prilagodili okolnostima. Ne možemo kombinirati, praviti raznoliko kao što to inače činimo, nego kuhamo jednostavnije, od onoga što imamo u svome skladištu, ali opet kuhamo. Za sada ima dovoljno, nastavit ćemo istim ritmom, za dogledno vrijeme osigurali smo sredstva.“

Ravnatelj Caritasa u službu dobrote pozvao je i vjernike: „Pozivam naše vjernike, kao što smo pozvali i Caritasove animatore naših župnih zajednica, da budu obazrivi jedni prema drugima, posebno prema onima koji su u njihovoj blizini, da pokažu svoju pomoć. Ne možemo se okupiti u našim župnim zajednicama te pomagati preko Župnog caritasa, ali ako netko može i želi pomoći naš rad tu je naša  korizmena akcija za pučke kuhinje Blaženije je davati nego primati 2020. putem koje se može pomoći, donirati, na svemu ćemo biti zahvalni, rado primiti te ugraditi u dobročinstva prema najpotrebitijima. Svakako, može se donirati i za Centar za majku i dijete Osijek koji također djeluje. To je naša druga korizmena akcija Dječja košarica – Uskrs 2020.

Jedina obustavljena karitativna aktivnost tijekom širenja zaraze koronavirusom jest prikupljanje i podjela odjeće u Caritasovu skladištu, no razlozi za to su razumljivi, rekao je doc. dr. Tukara te zahvalio svim djelatnicima, napose onima u našim Caritasovim kuhinjama koji redovito rade, vode brigu o mjerama zaštite i higijeni, redovito sve dezinficiraju, putuju s propusnicama iz udaljenih mjesta zbog čega su na početku imali i poteškoća doći na posao, no, sada sve teče redovito. Ni jedan dan korisnici nisu bili bez obroka pripravljenog iz ljubavi i zauzetosti naših kuhara i pomoćnih djelatnika.

Zahvala je upućena i svim volonterima, poduzećima i njihovim djelatnicima, pojedincima, župnicima i župnim vikarima koji su se stavili na raspolaganje kako bi pomogli da Caritas svoje poslanje dobrote može uspješno vršiti  i u ovim posebnim okolnostima.

 

M. Kuveždanin (foto: M. Lukačević)