Kanonska vizitacija u Župi Punitovci

PUNITOVCI (TU) – U četvrtak 7. veljače 2019. nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić bio je u kanonskom pohodu Župi sv. Ladislava, kralja u Punitovcima. Uz njega je kao konvizitator bio mons. Luka Marijanović, kanonik te vlč. Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata.

S domaćim župnikom vlč. dr. Đuricom Pardonom nadbiskup je posjetio filijale punitovačke župe Josipovac, Jurjevac Punitovački i Krndiju te se susreo s tamošnjim vjernicima. Kroz razgovor i molitvu nadbiskup je u ovoj župi hrvatskog i slovačkog življa govorio o važnosti obitelji u današnjem društvu, a zapjevala se i slovačka pjesma Matička Kristova. U Josipovcu je nadbiskup sa župnikom i suradnicima posjetio Misijski centar Slovaka, obišao prostorije josipovačke Matice slovačke, a u Krndiji je na groblju molio za sve stradale stanovnike nekadašnjeg Logora Krndija.

U prostoru Općine Punitovci nadbiskup se susreo i s načelnicom Jasnom Matković koja je goste upoznala s radom Općine, uz poseban naglasak obostrane dobre suradnje sa župnikom.

Tijekom poslijepodnevnih sati nadbiskup se susreo s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, kao i voditeljima žive krunice, ministrantima, pjevačima, djeliteljima pričesti, čitačima, zvonarima i sakristanima.

Nakon cjelodnevne vizitacije, nadbiskup je predvodio misno slavlje u župnoj crkvi. U prigodnoj homiliji osvrnuo se na susrete koje je imao ranije toga dana, iskazujući radost zbog suradnje župe i općine, izričući poruke zajedništva i dobre suradnje u međusobnim odnosima hrvatskog i slovačkog naroda. Govorio je i o ‘trendu’ napuštanja Hrvatske zbog kojeg je i ovu župu u posljednjih nekoliko godina napustilo gotovo 300 vjernika, a ostalo blizu 150 praznih kuća, te naglasio koliko je značajna uloga kršćanskoga braka i obitelji kao preduvjeta za poboljšanje i promjene u društvu.

U svojoj homiliji nadbiskup je istaknuo kako su roditelji oni koji djeci daju ljubav, uče ih hodati, brinu o njihovom rastu, htijenjima, potrebama i željama, vode ih životom vjere preko sakramenata do punoljetnosti. Nitko ne može razumjeti dijete, razgovarati s njim, njegovati ga, voljeti, strepiti s njim, usmjeravati ga ka dobru, moliti s njim kao roditelj i zato je obitelj mjesto najveće ljubavi na zemlji. O kvaliteti braka ovisi i radost odrastanja djece jer nije sve jelo i odijelo. Na kraju misnog slavlja župnik Pardon zahvalio je nadbiskupu i suradnicima na posjetu. Mirko Knežević