Mrežni seminar : “Kako prihvatiti partnera, bez da izgubimo sebe u tom odnosu”

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 30. lipnja 2022.  održan je posljednji mrežni seminar prije ljetne pauze u okviru Obiteljskih  četvrtaka, a u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju sv. Ivan Pavao II. te Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata. Predavanje pod nazivom Kako prihvatiti partnera, bez da izgubimo sebe u tom odnosu, a koje je održala Elizabeta Matuzović iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta iz Osijeka, sadržavalo je teme koje su važne za funkcioniranje uravnoteženog odnosa s obzirom na različite potrebe.

Mnogi ljudi sa sobom nose teška iskustva i ponašanja iz prošlosti koja negativno utječu na njihov izbor partnera. Tako ne traže i pronalaze partnera koji im odgovara, već onog s kojim se mogu nositi sa starim iskustvima. Rezultat toga je da su temelji odnosa narušeni već od samog početka, istaknula je predavačica.  Osobe u jednom partnerskom odnosu trebale bi imati jasnu i sigurnu sliku o sebi, koja uključuje dovoljno jasno samopoštovanje, odnosno vrijednost koju osoba osjeća prema sebi. Svako partnerstvo prije svega zrcali odnos prema samom sebi, stoga je i kvaliteta međuljudskih odnosa u rukama svakog pojedinca, naglasila je predavačica.

Potom je naglasila da se „mnogi sukobi u partnerstvu događaju radi nedovoljne ravnoteže s obzirom na prikladnu potrebu za bliskošću i autonomijom. Svaka osoba unutar partnerstva ostaje osoba sa svojim interesima, potrebama i ritmovima. Stoga ukoliko je previše bliskosti odnos može postati previše skučen i pretvoriti se u nezdravu simbiozu, u kojem nestaje Ja i Ti, i gdje postoji samo jedno Mi“. S druge strane – ako nema primjerenog uvažavanja zajedništva i predanosti, dolazi do emocionalnog zanemarivanja od strane jednog partnera, što vodi do osjećaja usamljenosti.  „Odnos sretnog para čini zdrava ravnoteža između ovisnosti i neovisnosti te prihvaćanje i  poštivanja. Imati zajedničke ciljeve, rješavati nesuglasice, tražiti kompromise i podržavati se u problemima i projektima, bitne su sastavnice jednog dobrog i uravnoteženog odnosa“ zaključila je E. Matuzović. Od Novi  ciklus Obiteljskih četvrtaka s novim i zanimljivim temama započet će u mjesecu rujnu. Tiskovni ured