Izložba Biblija

VUKOVAR  (TU) – Povodom obilježavanja 15. obljetnice djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru otvorena je 27. ožujka u Državnom arhivu u Vukovaru izložba Kip Biblije – tijelo jezika sa sviju kontinenata. Autor izložbe je Siniša Vuković, predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranak Split, a organizatori su: Državni arhiv u Vukovaru, Gradska knjižnica Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar i Franjevački samostan u Vukovaru. Na početku izložbe, posjetitelji su umjesto kataloga na dar dobili autorovu knjigu ‘Čakavski pištular I.’ u kojoj je Vuković objavio tri poslanice iz Novog zavjeta, prevedene na čakavštinu.

Sistematizacija izložaka Biblija prikazanih na ovoj izložbi S. Vukovića podrazumijevala je izvatke iz 77 Biblija na čak 50 svjetskih jezika (iako autor u svojoj privatnoj zbirci ima oko 120 Biblija). Ideju o sakupljanju Biblija Vuković je dobio na hodočašću u Rimu, 1997. godine gdje je bio sa zborom s Brača jer ga je oduševila Biblija na hebrejskom jeziku aramejskog dijalekta ‘kojim je govorio sam Isus Krist’. Njegova sakupljačka strast trajala je 20 godina.

Kao posebnosti iz kolekcije izdvajamo francusku Jeruzalemsku Bibliju iz 1820., švedsku iz 1874., molitvenik na talijanskom jeziku iz 1864. i brevijar na latvijskom jeziku iz 1907. Izloženo je i desetak Biblija na ćirilici (npr. ruska, ukrajinska, armenska itd.). Tu je i reprint Biblije na staroslavenskom jeziku nađen u Minsku u Bjelorusiji, kao i 15-ak hrvatskih izdanja Biblija uključujući i ono Bartola Kašića. Najstarija Biblija u Vukovićevoj kolekciji ona je iz 1813. na njemačkom jeziku i u gotičkom pismu. Izloženi su i primjerci Biblija na jezicima egzotičnih civilizacija (japanskom, kineskom, arapskom, indijskom i pakistanskom), kao i na desetak jezika iz Afrike (čak tri iz Nigerije).

Zadnjih nekoliko mjeseci Vuković se bavio prevođenjem dijelova Biblije na selačku čakavštinu, pa je tako preveo kompletno Matejevo i Lukino evanđelje, nekoliko psalama i prvu glavu Knjige Postanka.

Izložba je imala i glazbeni trenutak. Nastupio je pučki pjevač Nikica Jurus (u narodu zvani Kajzer), koji je otpjevao tradicijsku ‘Muku’.

Ovu raritetnu kolekcionarsku izložbu otvorio je gvardijan vukovarskog samostana i župnik Župe sv. Filipa i Jakova, dekan fra Ivica Jagodić, a nazočio je doc. dr. Dražen Živić te ravnatelj Državnog arhiva Petar Elez, kao i brojni djelatnici Arhiva, zaljubljenici u ovu temu i čakavštinu. Brankica Ban