I. korizmeni seminar: Što sam naučio od drugih i drugačijih?

OSIJEK (TU) – U utorak, 23. veljače, u organizaciji udruge „Duhos“ u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda održan je prvi korizmeni seminar na temu „Što sam naučio od drugih i drugačijih“. Seminar je vodio prvi kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. dr. Odilon Singbo, a održan je u suradnji s Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Odilon, a u koncelebraciji su bili studentski kapelan vlč. Mario Žigman te sveučilišni kapelan vlč. dr. Davor Vuković. U propovijedi se vlč. Odilon prvo osvrnuo na evanđelje u kojem se čula molitva Očenaša te je istaknuo kako je prihvatljivo vjerovati, a ne moliti, ali nije prihvatljivo moliti, a ne vjerovati. U prvom slučaju vjerujemo Gospodinu da će nas voditi i da On ima sve u svojim rukama, ali ne pričamo s Njime o tome. U drugom slučaju, moliti Ga za nešto, a ne vjerovati Mu, nije nikako ispravno ni prihvatljivo. „Bog je otac svima nama i to nas sve međusobno povezuje. Pristupati ljudima s predrasudama, kategorizirati ih po skupinama i generalizirati, nije dobro. Trebamo dopustiti drugome da bude ‘on’. Međusobno se trebamo prihvaćati i uvažavati s naglaskom da u svemu tome ne gubimo sebe, da ostanemo svoji“, neke su od misli vlč. Odilona koje je potvrdio primjerima iz vlastitog iskustva te iz susreta s drugima.

Poslije misnog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje u kojemu su nazočni dodatno produbili razmatranje nad riječima „Oče naš“, o svojim odnosima s roditeljima i s bližnjima te o odnosima s onima kojima na neki način pripadaju i koji pripadaju njima. Nastavili su razmatranje i nad riječima „budi volja Tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji“, a klanjanje je završilo razmišljanjem i molitvom o oprostu i prestanku zamjeranja drugima, oslobađanju od gorčine i nemogućnosti opraštanja.

Sutradan, 24. veljače u poslijepodnevnim satima u prostorima Vikarijata u Osijeku započela je „Gozba ljubavi“ – prilika za susret vlč. Odilona sa studentima i mladima zajednice Duhos te mladima iz Župe Uzvišenja sv. Križa iz osječke Retfale. Susret je započeo molitvom krunice Božjeg milosrđa, a nastavljen je druženjem u dvorištu Vikarijata, gdje su mladi imali priliku upoznati se s kapelanom, doznati više o njegovom životnom putu, njegovom pozivu te načinu života u Africi.

Dok su mladi razgovarali s kapelanom na osječkoj Promenadi, student Antonio Rendulić naslikao je vlč. Odilonu nekoliko slika koje će mu ostati kao uspomena s ovih susreta. Kako je i sam vlč. Odilon rekao, bit ovakvih susreta nije samo čuti i ići dalje, već nastojati da međusobna komunikacija bude na vlastitu izgradnju, da svaki pojedinac osjeti potrebu za nekom promjenom u životu jer uvijek imamo nešto naučiti jedni od drugih. Veronika Lončar