Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u kolovozu

SLAVONSKI BROD (TU) – Tisuće hodočasnika od ranih jutarnjih sati slijevalo se u petak, 8. kolovoza u svetište i župu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu kako bi pod geslom “Majko živog evanđelja, moli za nas!“ proslavilo hodočasnički dan. Posebno svečano bilo je na središnjoj hodočasničkoj misi koju je uz domaćeg župnika i upravitelja svetišta Ivana Lenića i još nekoliko svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, dok su ostale mise predvodili ovogodišnji mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije.

„Danas ćemo posebno moliti za one koje trpe, da Božja pobjedi sve ono zlo u nama i oko nas. Molit ćemo Mariju, našu nebesku Majku uz koju smo kao djeca najsigurniji“, rekao je na početku propovijedi kardinal Puljić. Potom je na blizak i jednostavan način progovorio što sve od Marije trebamo učiti i po čemu je nasljedovati u konkretnom životu. „Marija je rođena bez grijeha, ali je njezina veličini što je do kraja svoga života ostala bez grijeha. Učimo se oduprijeti grijehu do te mjere da nam on postane odbojan, učimo se od nje kako Boga čuti, Riječ Božju prihvatiti i s Duhom Svetim surađivati“, rekao je kardinal.

„Čovjek vjere ne može biti sebičan, jer je Bog ljubav. Solidarnost je rast vjere. Tko za Božju ljubav daje ne može nikada izgubiti, jer Bog se ne da nadkriliti. Zato želim da od Marije učimo kako biti praktičan vjernik, imati srce za čovjeka. Bog se malenima objavljuje, zato papa Franjo neumoljivo svima nama stalno podcrtava tu poniznost, jer Bog gleda na svog poniznog slugu i službenicu“, pojasnio je. Ustvrdivši da nas nevolje koje doživljavamo trebaju ohrabriti i pokazati koje vrijednosti nosimo, na kraju je poručio: „Želim da pođemo kući s utjehom vjere i pouzdanjem u Boga, da upravo onako kako je Elizabeta uskliknula ´Marijo, blago tebi jer si povjerovala´, i mi povjerujemo, tu vjeru u srcu nosimo, svjedočimo i naviještamo.“

„Okupljeni u ovom Svetištu, gledamo u Mariji, Majci Gospodinovoj i Majci Crkve, prvu blagovjesnicu, zvijezdu evangelizacije. Dođosmo joj danas da je vidimo i da ona vidi nas“, rekao je u pozdravnom govoru domaći župnik Ivan Lenić. Ustvrdio je da su upravo Gospina svetišta u Hrvatskoj najbolje škole vjere, evanđelja i kršćanske duhovnosti, gdje od Marije majke živog evanđelja, i kao pojedinci i kao obitelji, Crkva i narod možemo najviše naučiti. Zahvalio je dragom gostu iz Sarajeva, s kojim Brođane toliko toga veže te najavio redovito godišnje hodočašće Slavonskobrodskog dekanata u Sarajevo 20. rujna ove godine.

Dvije su župljanke kardinalu darivale slavonski ručni rad, a u znak kršćanske solidarnosti s vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije koji su pretrpjeli velike štete od nedavnih katastrofalnih poplava, kardinalu su uručena i značajna novčana sredstva od kolekte. Slavlje je pjesmom uveličao domaći župni zbor pod ravnanjem s. Monike Zvonarek, uz orguljsku pratnju mo. Vinka Sitarića. Slavlje je završeno svečanim ophodom oko župne crkve uz pjevanje Gospinih litanija. Mnogobrojni su vjernici pristupili ispovijedi, za koju su im na raspolaganju bili brojni svećenici, i svoje molitve prošnje i zahvale povjerili Gospi pred njezinim likom.

Spontani i srdačni su bili susreti prije mise vjernika s kardinalom, koji je komentirao trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, čije su dijelove ponovno zahvatile poplave. On je naglasio kako nas Bog na neki način kuša, iskušava, poziva da se u njega više pouzdajemo, da ne stavljamo svoje težište na ovozemaljsko, jer u tome nije sigurnost. „Prošao sam prostore gdje je bujica odnosila sve pred sobom, a klizišta su pokrenula kuće… Ljudi trebaju i psihičke i duhovne snage da to nadiđu zato je u ovim krizama prevažno pouzdanje u Boga, jer samo tako čovjek može sačuvati zdravu psihu i normalno gledati u život”, zaključio je kardinal. B. Lukačević