“Molite često, pojedinačno i zajednički, Gospin Veliča!” Popodnevno slavlje u svetištu Gospe Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Osmi u svibnju kao dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i hodočasnički dan proslavljen je u srijedu 8. svibnja u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu. U marijanskom mjesecu te u radosti vazmenog vremena i priprave za Nedjelju Dobroga Pastira, koji je ujedno i Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja, bilo je i geslo: „Hvala ti, Majko, od nas vijek budi. Tko će nam pomoć, ako ne ti!“ Od ranih jutarnjih sati blizu pet tisuća hodočasnika slijevalo se u prostor svetišta, sudjelujući na pet misnih slavlja.

Više od tisuću vjernika, među kojima su bili predstavnici Grada, Županije i drugih službi i ustanova javnoga života, okupilo se na popodnevnom hodočasničkom slavlju, koje je bilo u znaku dekanatskoga zajedništva i zahvale za dar novog pomoćnog biskupa,  Brođanina, mons. Ivana Ćurića. Predvodeći misno slavlje u zajedništvu s dvanaest brodskih svećenika, biskup Ivan zahvalio je za Gospinu pratnju na svom životnom putu i povjerio se dalje njezinu zagovoru.

Pozdravnu riječ biskupu na početku mise uputio je domaći župnik Ivan Lenić. U spomen na njegov prvi biskupski pastirski pohod gradu i Slavonskobrodskom dekanatu, te svetištu u koje je od najranijih dana rado dolazio, župa mu je uz cvijeće darivala albu izvezenu slavonskim raspletom i zlatovezom, koju je odjenuo na toj misi.

Iz homilije biskupa Ćurića

Svoju homiliju pomoćni biskup Ivan započeo je oslanjajući se na snažno molitveno ozračje brodskog svetišta, istaknuvši posebno sadržajan poticaj litanijskih zaziva Gospi Brze Pomoći u kojima je u „svojevrsnom ‘mini’ izdanju naznačen put odgoja i rasta u vjeri, odraslih vjernika i naših mladih naraštaja“. Nakon što je razložio značenje evanđeoskoga odlomka u kojem se Isus predstavlja kao „Kruh života“, dodao je: „Danas smo u ovom svetištu s Marijom u pravoj školi Isusova, evanđeoskog puta vjere. U isto vrijeme mi se na neki način ugrađujemo i u jedno veoma bogato iskustvo vjere i pobožnosti svoga naroda i zavičaja.“ Govoreći o „marijanskom zemljovidu“ grada Slavonskog Broda, spomenuo je brojna mjesta koja vjernike u tom gradu posebno okupljaju u ozračju marijanske pobožnosti. Sve je to, istaknuo je biskup, izraz „svjedočanstva iz kojeg se može iščitati istina da je u život ljudi našega kraja duboko, i to sasvim konkretno, utkano iskustvo vjere, onaj duboki doživljaj zajedništva Boga i čovjeka, rasvijetljen evanđeljem, Radosnom viješću Isusa Krista, čije je utjelovljenje u svome krilu prihvatila Djevica Marija“.

Budući da se 8. svibnja spominjemo i dana rođenja bl. Alojzija Stepinca, propovjednik je istaknuo da nam je „na putu vjere, a i marijanskoga zavjeta, on svijetli putokaz“. Spominjući marijanske poticaje i primjer sluge Božjega Josipa Stadlera, dodao je: „Kako me je u prigodi nedavnoga biskupskoga imenovanja i ređenja velikim strahopoštovanjem ispunio spomen na činjenicu da sam nakon nadbiskupa Stadlera sljedeći biskup potekao iz ovoga grada. No, osjećam da se svi mi – „u zajedništvu Kristova poslanja“, svatko na svome mjestu i u prilikama svoga života i službe uključuje u tu dragocjenu baštinu, preobilnu sasvim konkretnim svjedočanstvima vjere i pobožnosti.“

Svoju homiliju zaključio je riječima: „Još bih nešto htio, kao želju i preporuku, izreći u ovom Gospinu svetištu: Molite često, pojedinačno i zajednički, Gospin Veliča. O, kako bi bilo vrijedno da ga naše župne i sve druge zajednice nauče izgovarati ili, još snažnije, pjevati, naizust, tj. napamet. Sjetimo se: to je hvalospjev iz evanđelja. U njemu je skriveno ono izvorno, biblijsko nadahnuće vjere. U tom hvalospjevu odjekuje savez našega spasenja, milosno započetoga u Marijinu krilu.“

Vjernike je pozvao da se ne umore u molitvi za nova duhovna zvanja, tako potrebna našoj Katoličkoj Crkvi. Posebnu zahvalu uputio je svećenicima i vjernicima Slavonskobrodskog dekanata za ljubav i radost koju su očitovali u prigodi njegova nedavnog imenovanja i ređenja.

Svečana je na kraju mise bila procesija sa cvijećem urešenim likom Gospe Brze Pomoći, koju su nosili zauzeti muževi, a svjetiljkama pratile djevojke odjevene u narodnu nošnju. Slavlje je pjevanjem animirao mješoviti župni zbor, koji je među ostalim pjevao i pohvale Gospi Brze Pomoći pod nazivom „O, majko spremna“, koje je 2005. godina napisao biskup Ćurić.

Posebno su srdačni i radosni bili susreti svećenika i redovnica te predstavnika Grada i Županije s biskupom, uz druženje na zajedničkoj večeri u restoranu Brod. I tom je prilikom biskup Ivan naglasio kako je svoje biskupsko geslo „U zajedništvu Kristova poslanja“ izabrao upravo zato jer je svjestan koliko je u Crkvi važno zajedništvo svećenika i vjernika.

Svečana dopodnevna misa

Svečanu dopodnevnu misu predvodio je mons. Janusz Blachowiak, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH u Zagrebu. Uz domaćeg župnika Ivana Lenića te još dvojicu svećenika suslavio je i mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže.

Osvrćući se na Evanđelje toga dana, mons. Blachowiak u prigodnoj homiliji pojasnio je da Isus sve poziva k sebi, nikoga ne odbacuje od sebe, nego želi da se svi spasimo i dođemo do potpune spoznaje istine. Dodao je da našem spasenju pridonosi i naša suradnja i vjernost Bogu. „Radujem se da je ovaj hodočasnički dan u pripravi za nedjelju Dobroga Pastira posvećen promišljanju i molitvi za svećenička i redovnička zvanja“, naglasio je u nastavku homilije  mons. Blachowiak, posvjestivši da bez svećenika ne bi bilo ni svete mise, ni pričesti, ni stvarne Isusove prisutnosti u svetohraništu.

Istaknuvši bl. Alojzija Stepinca kao svetog svećenika na kraju je poručio: „Na današnji je dan vama i hrvatskom narodu rođen tako blizak i drag bl. Alojzije Stepinac, i ne samo vama, nego i meni. U kapeli u Nuncijaturi imam njegovu sličicu i svaki dan molim njegov zagovor. I misli bl. Stepinca utemeljene su na njegovoj živoj vjeri u Boga. Imajući na umu Isusove riječi, Vi ste sol zemlje, blaženi je Alojzije govorio da su svećenici sol zemlje. Nije dosta biti svećenik već je važno biti dobar svećenik. Svećenicima je božanski Otkupitelj Isus Krist povjerio djelo svoga otkupljenja, vječno spasenje duša, a preko toga i vremeniti blagoslov i sreću. Zato molimo danas na poseban način da svi oni koje Bog zove budu odvažni i spremni reći da, i da ne odustanu, nego da unatoč svojim slabostima slijede Krista“.

Mons. Blachowiak vjernike je na kraju pozvao da mole za svoje svećenike kako bi ostali vjerni Kristu koji ih je pozvao u svoju službu, te i sam na kraju homilije molio zagovor Gospe Brze Pomoći za sve svećenike. Slavlje je pjevanjem animirao ženski vokalni sastav Ad Astra. Brankica Lukačević