Hodočašće i blagoslov KUD-ova Vukovarsko-srijemske županije

LIPOVAC (TU) – Na uočnicu blagdana Male Gospe u nedjelju 7. rujna prvi put je bilo organizirano hodočašće i blagoslov kulturno-umjetničkih društava (KUD-ova) Vukovarsko-srijemske županije, sudionika 49.Vinkovačkih jeseni (12.-21. rujna) u svetištu Gospe Lučičke u Lipovcu. Nakon okupljanja članova 47 KUD-ova te brojnih vjernika, procesija je krenula od župne crkve sv. Lovre do svetišta Gospe Lučičke.

Slijedila je pobožnost za vrijeme koje je 12 KUD-ova izvelo marijanske pjesme. Misno slavlje predslavio je rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu Mo. Ivan Andrić. Mo. Andrić blagoslovio je i članove KUD-ova. Potom su hodočasnici sudjelovali u procesiji sa svijećama i pjesmom, okupili se u crkvi sv. Luke i zazvali Božji blagoslov i blagoslov Blažene Djevice Marije – Gospe Lučičke.

„Osobno mislim da Lipovac ovoga trenutka s posebnom radošću i Božjim blagoslovom odiše u jednom svijetlu. Mnogi vjernici idu prema našem svetištu, hodaju u molitvom i s pjesmom. Osjeti se posebna radost među svim ljudima u procesiji. Cijela Vukovarsko-srijemska županija se sjedinila ovdje u Lipovcu. Bilo mi je žao što mnogi nisu znali za ovo svetište. Vjerujem da će se sad s ovom procesijom i hodom mnogi uvjeriti da je ovdje jedan poseban duh i poseban osjećaj zbog kojeg su hodočastili vjernici tolike godine u svetište Gospe Lučičke“, rekao je  domaći župnik Ivica Tušek.

Crkva sv. Luke i svetište Gospe Lučičke u Lipovcu, koji se nalaze dva kilometra zapadno od župne crkve sv. Lovre, đakona i mučenika u Lipovcu, izabrani su za hodočašće i blagoslov KUD-ova, sudionika Vinkovačkih jeseni „kao zahvala vjeri i onome čemu pripadamo na način da štitimo našu baštinu i običaje“, rekao je tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti (ZAKUD-a) Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković. Izabrani su također i zbog toga što je crkva Sv. Luke, koja prema nekim izvorima potječe čak iz 11. stoljeća, spomenik kulture nulte kategorije. Ministarstvo kulture započelo je 2000. godine projekt obnove i restauracije crkve i svetišta Gospe Lučičke.

Danas u ova teška vremena crkva se obnavlja u okviru mogućnosti, a trenutačno se rade vitraji na crkvi. O obnovi crkve i uređenju svetišta brine se Odbor za uređenje i zaštitu crkve Lučice u Lipovcu. Crkva se obnavlja uz potporu Ministarstva i dobrih ljudi – donatora, kao i svih hodočasnika koji dolaze u ovo svetište. Zadnja obnova bila je za vrijeme biskupa Strossmayera. Za vrijeme obrambenoga Domovinskoga rata našla se na crti bojišta. Zvonik crkve kao i krov bili su znatno oštećeni, a zid s njene južne strane probijen od udara granete. Unutrašnjost crkve bila je potpuno uništena. Snježana Kraljević