Framaši završili prvi dio Hoda

SLAVONSKI BROD (TU)VIDEO – Stotinjak framaša Osječkog područnog bratstva nakon pet dana pješačenja na tradicionalnom Hodu Franjevačke mladeži (Frama), koji je započeo u nedjelju 24. srpnja u Semeljcima, prešavši 100-ak kilometara stiglo je u petak, 29. srpnja u Slavonski Brod. Unatoč visokim temperaturama umoru i žuljevima pred franjevačku crkvu Presvetog Trojstva stigla je ova mladost trčeći zadnjih 100-ak metara. Zahvalu Gospodinu iskazali su pred crkvom pjevajući  i plešući Himnu franjevačke mladeži. Dočekao ih je i pozdravio gvardijan fra Kladudio Milohanović.

Nakon okrjepe, mladi su nastavili svoj popodnevni program, a hod su završili svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio ovogodišnji mladomisnik fra Vinko Brković, na službi u Našicama. Tema ovogodišnjeg Hoda bila je „Tko blaguje moje tijelo i pije krv moju, ima život vječni“ (Iv 6.54) te je fra Vinko framašima govorio o važnosti Euharistije, naglasivši da euharistija umnaža vjeru, učvršćuje nadu i usavršava ljubav.

„Kad primamo Krista pripremamo se za život vječni. Pozvani smo u to vjerovati“, posvjestio je fra Vinko. Pojašnjavajući razliku između dobrog i svetoga čovjeka naglasio je kako smo kao kršćani pozvani, ne samo biti dobri, nego i sveti te framašima poručio: „Dragi framaši, hodajte ovim svijetom uzdignute glave jer Isus Krist, koji je uskrsnuće i život, živi za vas, daruje vam se i sam sebe predaje u vaše ruke. Zato govorite da Mu želite vjerovati, molite Ga da vam pomogne izabrati pravi put, da na tom putu ostanete uz Njega. Dođite u hram Božji, tu čistite svoju dušu…“, rekao je uz ostalo propovjednik.

Povjerenik Frame Osječkog bratstva, fra Matija Marijić, koji je i duhovni asistent Frame u Vukovaru, zahvalio je framašima na njihovoj žrtvi, trudu, ustrajnosti na tom nimalo lakom hodu, na kojem je i sam cijelim putem pješačio. „Iza nas je puno prijeđenih kilometara, puno napora, žrtve, ali i puno radosti, zajedništva i divnih trenutaka koje ćemo nositi u svojim srcima“, rekao je uz ostalo fra Matija. Zahvalu je uputio i gvardijanu fra Klaudio koji ih je primio, ugostio te su u klaustru i drugim prostorijama samostana uz prigodan duhovni program mladi proveli vrijeme do polaska u Asiz.

Radost zajedništva ovog vrijednog događaja, dala se prepoznati na svim framašima, a velika su im potpora bili franjevci i redovnice koji su s njima cijelim putem pješačili. Točno u ponoć s dva autobusa krenuli su u petak, 29. srpnja prema Asizu, gdje će zajedno s ostalim mladima drugih zemalja, u utorak 2. kolovoza proslaviti blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulu i ondje moliti potpuni oprost.

Hod se sastojao iz dva dijela. Svakoga su dana s predviđenih postaja – Semeljci, Đakovo, Vrpolje, Garčin i Rušćica – kretali u ranim jutarnjim satima, hodajući do ranih popodnevnih sati, kada bi program nastavili prigodnim predavanjima, molitvom, šutnjom i završavali misnim slavljem. B. Lukačević