Fra Mislav Lukačević iz Slavonskog Broda proslavio Mladu misu

SLAVONSKI BROD (TU) – U zajedništvu obitelji, subraće redovnika franjevaca, 30-ak svećenika, časnih sestara, bogoslova, sjemeništaraca i brojnih vjernika, fra Mislav Lukačević, OFM, Brođanin, novozaređeni svećenik Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, proslavio je u 27. lipnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu svoju Mladu misu, uz geslo ‘Ljubav nije ljubljena’ (sv. Franjo).  

Uz mladomisnika koncelebrirala su njegova subraća, također mladomisnici, fra Vjeran Lazić iz Vinkovaca, fra Darko Grmača iz Kloštar Ivanića i vlč. Robert Medved iz Brodskog Stupnika, gvardijan Franjevačkog samostana fra Klaudio Milohanović, župnik Župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić, svećenici Slavonskobrodskog dekanata te franjevci: fra Robert Ćibarić, fra Tomislav Faletar, fra Josip Ivkić, fra Venancije Mihaljević, fra Anto Tomas, fra Gabriel Bošnjak, fra Franjo Vuk, fra Filip Đurđević, fra Josip Vukoja, fra Matija Marijić, te propovjednik fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor.

Nakon ulazne procesije mladomisniku Mislavu svoj su blagoslov udijelili roditelji, a potom je prigodnu recitaciju i pozdrav uputila Nika Petrić iz Karlovca, grada u kojemu je fra Mislav proveo neko vrijeme na đakonskoj službi. Služba Božje Riječi povjerena je fra Antunu Babiću i Ivanu Tovilu, a psalam je otpjevala Kristina Udovičić, prof. u Klasičnoj gimnaziji fra Marijana Lanosovića. Evanđelje je pjevajući navijestio gvardijan fra Klaudio, a potom je prigodnu homiliju uputio fra Ivan Matić. “Stvoreni smo za vječnost, ustvrdio je, polazeći od evanđeoske riječi te nedjelje, koja govori kako Isus ozdravlja Jairovu kćer i daruje joj novi život. “Ta Božja otajstva beskrajne ljubavi i besmrtnosti pozvani su svjedočiti svi svećenici, a posebice franjevci – i naviještati Ljubav Božju koja nas rađa za vječnost. Povjereno je to i našem dragom mladomisniku Mislavu, kao i svim mladomisnicima”, rekao je fra Ivan Matić.

Osvrnuo se i na mladomisnikovo geslo ‘Ljubav nije ljubljena’ koje nas poziva da upravo to – da ljubav nije ljubljena –  prepoznamo ne samo u Isusu Kristu, nego i u svakome bratu i sestri. „Ta se ljubav koja nas je rodila i spasila događa i u ovom slavlju. Ta ljubav poziva i na ovo zajedništvo, da bismo tom ljubavlju bili zahvaćeni i kao jedno srce i jedna duša svjedočili upravo i današnjem svijetu kolika je ljubav Božja prema nama i kako mi kao ljudi trebamo odgovoriti na tu ljubav. To je poziv svakom kršćaninu – uzvratiti ljubav onome koji nas je do smrti ljubio, onome koji nas je iz ljubavi stvorio koji danas svojom božanskom ljubavlju lijeći naše rane, naše bolesti, oslobađa nas okova tame, zla i grijeha i daruje nam sebe kao najdragocjeniji dar da bismo se suobličili Njemu i u zajedništvu s njime uživati Vječnost“, dodao je fra Ivan i pozvao sve vjernike: „Ljubite Ljubav koja nije ljubljena!“

Nakon homilije, uslijedila je molitva vjernika uz prinos darova koje su pred oltar donosili mladomisnikovi brat Vedran, roditelji i prijatelji te četverogodišnja Gita Bočkaj iz Kloštar Ivanića, koja je prinijela štolu.

U zahvalnom govoru mladomisnik Mislav najprije je i povrh svega za misni dar svećeništva i redovništva zahvalio Trojedinom Bogu. “Ja molim za vas, vas molim da molite za svoje svećenike i duhovna zvanja.  Ja sam pozvan biti slika onoga koji me pozvao, Gospodina našega Isusa Krista, rasti u njemu, biti njegov prijatelj. Vašom molitvom nadam se da ću ta slika i biti, da neću biti slika koja narušava Njegovu ljepotu. Zato Vas molim da molite za mene da budem čista srca, da živim, rastem i umrem u Njegovoj ljubavi.“ Zahvalio je i svojoj obitelji, rodbini, prijateljima, braći franjevcima, svome župniku Tomislavu Ćuriću, propovjednicima s trodnevnice, fra Ivanu Matiću, odgojiteljima te brojnim vjernicima i vrijednim volonterima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji njegove Mlade mise, a napose gvardijanu fra Klaudiju.

Uslijedio je završni blagoslov kojega su zajedno na sve okupljene vjernike polaganjem svojih mladomisničkih  ruku zazvali mladomisnici fra Mislav Lukačević, fra Darko Grmača i fra Vjeran Lazić, te u subotu 26. lipnja zaređen svećenik Požeške biskupije vlč. Robert Medved iz župe Brodski Stupnik. Slavlje je nastavljeno oko stola zajedničkog objeda u klaustru slavonskobrodskog Franjevačkog samostana, kojim je ravnao fra Tomislav Faletar.

Mislav Lukačević  rođen je 1986. u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju četverogodišnju Poljoprivrednu školu završio je u Slavonskom Brodu. Kršten je u župi Duha Svetoga, a sakramente prve pričesti i krizme primio u župi Gospe Brze Pomoći. U franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva odmalena je ministrirao, a povezanost s franjevcima i karizma sv. Franje privukle su ga prema duhovnom pozivu. Godine 2013. svećeničku formaciju počinje u Samoboru, kao postulant Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda. Prve zavjete primio je 2015. u novicijatu u svetištu Majke Božje na Trsatu, a svečane 2019. u crkvi Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu. Za đakona je zaređen 3. listopada 2020., a za svećenika, 5. lipnja 2021. u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Đakonsku službu obavljao je u nacionalom svetištu svetog Josipa u Karlovcu i u franjevačkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. Fra Mislav će po prijedlogu svoga provincijala, a po dekretu mjesnog biskupa, mons. Antuna Škvorčevića prvu svećeničku službu obavljati u Franjevačkoj župi i samostanu sv. Antuna Padovanskog u Našicama.

Slavlju Mlade mise fra Mislava Lukačevića prethodila je i trodnevna duhovna priprava koju su predvodili: prve večeri fra Filip Đurđević, župni vikar župe Bezgrešnog Srca Marijina u Kloštar Ivaniću, fra Zdravko Lazić, vikar franjevačkog samostana u Zagrebu i fra Josip Ivkić, vicemagistar franjevačkih bogoslova. Tekst i fotografije: Ivica Vlašić