Ekipe KMNL-a Đakovačko-osječke nadbiskupije na Nacionalnoj završnici

OSIJEK (TU) – Nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata ove godine održana je u Sisačkoj biskupiji od 19. do 21. svibnja. Predstavnici Đakovačko-osječke nadbiskupije bile su ekipa Župe Svetih Petra i Pavla Osijek 1, kao prošlogodišnji nadbiskupijski prvak, i ekipa Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Višnjevac kao ovogodišnji nadbiskupijski prvak. Ova završnica došla je kao nagrada dečkima nakon mukotrpne sezone i nadbiskupijske završnice.

Otvorenje same završnice dogodilo se u biskupskom domu u Sisku gdje je igračima iz 10 hrvatskih biskupija objašnjeno kako su došli u ranjenu biskupiju pogođenu mnogim nedaćama. Uz nekoliko dirljivih svjedočanstava, upečatljiv je ostao govor biskupa Košića koji je ohrabrio sve prisutne i zaželio im sreću. Na Nacionalnoj završnici nastupilo je 20 ekipa koje su bile raspoređene u 4 grupe odnosno 4 mjesta odigravanja – Pisarovina, Petrinja, Popovača i Kutina. Ekipe Đakovačko-osječke nadbiskupije nastupale su u Popovači i Kutini dok je zajednički smještaj bio na pola puta u selu Donja Gračenica, župa Voloder. Obje ekipe su posebno zahvalne župljanima i župniku Marijanu Štinglu na velikom gostoprimstvu.

Ekipa iz Osijeka nastupala je u Popovači i u svojoj skupini ostvarila 3 pobjede, svladavši predstavnike Varaždinske, Požeške i Zagrebačke biskupije dok su poraz upisali samo od domaćina iz Volodera i s tim rezultatom se plasirala u četvrtfinale.Ekipa iz Višnjevca svoje je utakmice igrala u Kutini gdje su također ostvarili 3 pobjede svladavši predstavnike Splitske, Riječke i Požeške biskupije dok su poraz upisali samo od predstavnika Dubrovačke biskupije te su se također plasirali u drugi dio natjecanja u Petrinji. Nakon večernje svete mise i zajedničkog druženja u Voloderu, u nedjelju ujutro ekipe su već bile na putu za Petrinju gdje je svetom misom započeo drugi dio natjecanja. U prvom četvrtfinalnom dvoboju ekipa iz Višnjevca svladala je predstavnike Požeške biskupije, a u drugom četvrtfinalu, ekipa iz Osijeka svladala je ekipu iz Splitske biskupije te su tako trasirali put u polufinale.

U polufinalu je za Višnjevčane prejak bio, četverostruki branitelj naslova iz Stolca, a Osječani su tijesno, nakon šesteraca, ispali od predstavnika Splitske biskupije. Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Sveti Ilija iz Stolca, dok je drugo mjesto pripalo ekipi Pomoćnice Kršćana – Kman iz Splita. U utakmici za 3. mjesto ekipe Osijeka i Višnjevca su u međusobnom dvoboju odlučile tko će biti treći, a tko četvrti. Ekipa iz Višnjevca bila je iskusnija, sretnija i spretnija te se okitila brončanom medaljom. Posebno ističemo i Luku Nađa iz Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Višnjevac koji je predvodeći svoju ekipu došao i do titule najboljeg strijelca cijelog turnira te zaslužuje iskrene čestitke. Iako su obje ekipe postigle sjajan rezultat, ono što je još bitnije za istaknuti je da su dečki svojim ponašanjem, pobožnošću i odgovornošću na najbolji mogući način predstavljali Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Luka Blagojević