Dvanaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, 7. ožujka 2024. održan je dvanaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane. 

Za temu je odabran odlomak iz Ivanovog evanđelja: Razgovor s Nikodemom (Iv 3, 1-21). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Prof. Šimić je istaknuo kako je, uz Isusa, središnja osoba ovoga evanđeoskog odlomka ugledan Židov Nikodem, farizej i član Velikog vijeća (Sinedrija). On dolazi Isusu noću, po tami, ali odlazi od Isusa kao novi čovjek, prosvijetljen božanskom svjetlošću i istinom. Nikodem ne dolazi k Isusu radi puke intelektualne znatiželje, nego otvorena uma i srca da čuje i vidi tko je taj koji je od Boga došao i čini velika znamenja (usp. Iv 3, 2). Isus Nikodema odmah uvodi u bit kršćanskog života govoreći mu da se treba roditi nanovo, odozgor, ako želi vidjeti Božje kraljevstvo i u njega ući. Rođenje nanovo, tj. odozgor jest rođenje od vode i Duha. Drugim riječima, to je novo, duhovno rođenje u snazi Duha Svetoga i milosti Božje koje označava novi početak i preobrazbu čitavog ljudskog života u svjetlu iskustva i odnosa sa živim Bogom Isusa Krista. Taj novi početak i novo rođenje odozgor nije stvar naših ljudskih napora i dosega, već je čisti dar Duha i novoga života koji zahtijeva otvoreno srce i slobodnu ljudsku suradnju, naglasio je dr. Šimić.

U razmatranje se uključio i vlč. dr. Davor Vuković koji je istaknuo da je divna poruka ovoga odlomka, ali i čitavoga Pisma, da je Bog ljubav koja daruje samu sebe u Isusu Kristu, Sinu Jedinorođencu, da nijedan čovjek ne propadne nego da vjeruje i da vjerujući ima život vječni. Vječni život i spasenje čisti su dar Božji na koji je jedini ispravan i moguć odgovor vlastito sebedarje Bogu u vjeri koja ljubi i u ljubavi koja vjeruje, naglasio je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Krešimir Šimić. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 21. ožujka 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.

M. Kuveždanin/Foto i video: Anamarija Buzgo