Duhovsko bdijenje u Ivanovcima

IVANOVCI (TU) – U Ivanovcima na Svetištu Majke Triput Divne, u subotu 27. svibnja 2023., održano je Duhovsko bdijenje koje je predvodio vlč. Robert Almaši, župni upravitelj Župe Snježne Gospe Harkanovci.

Susret je započeo molitvom i pjesmom te čitanjem Božje riječi. U svom nagovoru vlč. Almaši istaknuo je važnost ljubavi i zajednice pogotovo u slavlju Pedesetnice kad smo okupljeni kao učenici u onaj dan, dan silaska Duha Svetoga. Naglasio je kako je Duh Sveti dar nad darovima te da nam veći dar, veći poklon Bog nije mogao dati.

Isus, kad je razgovarao sa svojim učenicima objasnio je dvostruku ulogu Duha Svetoga u našem životu. S jedne strane, Duh Sveti je tješitelj i s druge strane, branitelj. Duh Sveti tješitelj, nastavio je vlč. Almaši, jer svi u određenim trenucima imamo potrebu tražiti utjehu, dobiti utjehu, a nekada smo i mi sami pozvani pružiti utjehu. Ali onaj koji daje i liječi našu dubinu, našu nutrinu i bolest u nama, samo onaj koji daje da se osjećamo ljubljenima takvi kakvi jesmo i daje mir u srcu jest Duh Božji. Božja ljubav. I zato nas poziva da se otvorimo Duhu Svetom. Da nam bude tješitelj, da nas brani, da nam daje život i da nas podiže.

Jer Duh Sveti nas podiže uvijek i iznova. To je prvotno činio s apostolima dok su bili u strahu za svoj život nakon Isusove muke, smrti i uskrsnuća, a to danas čini i s nama. I mi smo pozvani biti tješitelji. Ali, postavlja se pitanje kako to učiniti. Tako što ćemo prije svega biti blizu. Kako kaže vlč. Almaši, riječi su koji puta suvišne. Riječi možda ne mogu dati adekvatnu utjehu, ali prisutnost, blizina i molitva je nešto što možemo učiniti, a da smo najsličniji Bogu. S druge strane, nastavlja, Duh Sveti je branitelj. On neće govoriti umjesto nas, ali će nas nadahnjivati uvijek iznova. I nikada prisiljavati. On nam se nudi, ali se ne nameće. Na nama je hoćemo li poslušati njegov savjet.

Vlč. Almaši je rekao kako nam Duh Sveti kaže da živimo u sadašnjosti. Dao nam je sadašnji trenutak, dao nam je toliko toga u našem životu, toliko darova i trebamo dopustiti da u toj sadašnjosti djeluje na naš život. Tako se osvrnuo i na teška vremena crkve, osobito kroz ove dane kada izlaze strašne stvari u medijima i naglasio da ne treba gledati parcijalno, nego na cjelinu. Treba gledati izvorno poslanje i crkve i čovjeka. Jer, u konačnici, crkva čiji rođendan slavimo na svetkovinu Duhova, to smo mi. Duh Sveti nas potiče na služenje. Uči nas da budemo kao jedno. Savjetuje nas da Boga stavimo uvijek na prvo mjesto. Kako nam je zaista potrebna sila odozgor. Svatko od nas ima svoje darove koji su raznoliki, ali u toj raznolikosti smo jedinstveni. I u tome je zapravo ljepota crkve. Stoga se već sada trebamo prepustiti Gospodinu da nas ispuni svojim darovima, svojim Duhom, kako bismo mogli dopustiti da djeluje i u našim životima, zaključio je vlč. Almaši.

Potom su vjernici prinosili i palili svijeće za svaki od sedam darova Duha Svetoga nakon čega je uslijedilo klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Mirta Reljac