Duhovne vježbe za majke s djecom i obitelji

ĐAKOVO (TU) – Od 24. do 26. svibnja 2019. u Betaniji, kući samostanskoj kući Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, odvijale su se duhovne vježbe za majke s djecom i obitelji. Oko 40 djece (od 7 mjeseci do 12 godina), zajedno sa svojim majkama ili cijelom obitelji (18 majki i 4 oca) došli su iz raznih krajeva: Osijeka, Požege, Pleternice, Dugog Sela, Nove Gradiške, Gradišta, Gundinaca i Đakova. Kuća je bila potpuno ispunjena, a za dobru organizaciju velikog skupa brinula se s. Marija Klara Klarić, koja je sa svojim volonterkama pripremala obroke, kao i mnoga „iznenađenja“ za djecu.

Majke i očevi mogli su se nesmetano posvetiti sebi i sudjelovati u duhovnom programu za njih, koji je vodila s. Paskala Križan. Tu su uz vrlo živa i praktična predavanja bila i euharistijska klanjanja, molitva Božanskog časoslova, Lectio divina, Ispovijed i svakodnevna misna slavlja. Ona su bila zajednička s djecom i zbog toga popraćena prikladnim pjesmama s gestama. Misna slavlja pjevanjem i sviranjem na gitarama animirao je mali zbor, pod vodstvom Klaudije Lukić.

Djeca su bila povjerena vodstvu Kristine Ralbovsky, članice Ordo virginum, i vlč. Dominiku Ralbovsky, salezijancima suradnicima, koji su zajedno s 10 animatorica organizirali bogati duhovno-kreativni i rekreativni program za djecu. Vlč. Dominik uvijek obraduje djecu praveći šećernu vunu i kokice, a osobito ih osvoji „mađioničarskim“ trikovima u duhu don Bosca. U duhovni program bilo je uključeno slavljenje blagdana Marije Pomoćnice kršćana, koja se posebno časti u salezijanskoj obitelji, upoznavanje lika don Bosca, prijatelja djece i mladih, a zorno je obrađena povezanost euharistijskog i obiteljskog stola, sa željom da se obiteljskom stolu vrati dostojanstvo kućnog svetišta. Uz kreativne radionice, prilagođene i najmanjoj djeci, organizirani su i plesovi, igre bez granice, posjet samostanu, hodočašće Gospi na ljetnoj terasi i poklon u kapeli Centra Amadea, koja je svakog 25. u mjesecu cijeli dan otvorena za klanjanje u velikoj devetnici molitve za život. Posjet „Betaniji“ bio je vezan uz iznenađenje: nakon obavljenog zadatka – pronalaženja živog zeca – nagrada su bile palačinke. 

U nedjelju na završnom euharistijskom slavlju sudjelovala je i provincijalna poglavarica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, s. Valerija Široki sa svojim savjetnicima, izražavajući tako podršku ovakvom radu sestara za naše obitelji. Prije toga, djeca su odigrala igrokaz „San don Bosca“, a s. Marija Karla je u ime animatora podijelila iskustvo rada i brige za djecu. Na sv. Misi, u prikaznoj povorci djeca su prinijela svoje radove koje su napravili tih dana, a nakon misnog slavlja otplesala su jedan ples zajedno s roditeljima, na veliko oduševljenje okupljenih.

Ova duhovna ponuda majkama i očevima s djecom doživljena je kao veliko obogaćenje i oduševljenje. Budući da se za djecu ne plaća, mogli su doći majke i očevi sa više djece. Ovog puta bilo puno mladih majki i posve male djece, mlađe od dvije godine. U osvrtu na duhovne vježbe mnoge sudionice su posvjedočile, da otkako su majke, prvi put su mogle sebi ovako nešto priuštiti. Druge su naglasile kako je bilo veliko olakšanje znati da je dijete u sigurnim rukama i da će dobiti duhovne sadržaje, kojih rijetko ima u okolini u kojoj se nalaze. Mnogo govori i činjenica da su se svi željeli već sada predbilježiti za idući termin. s. Rastislava Ralbovsky