Duhovna obnova uoči sakramenta svete potvrde

PIŠKOREVCI (TU) – U četvrtak, 9. lipnja 2022. u Župi Preobraženja Gospodinova u Piškorevcima, na poziv župnika Ivana Lovrića, skupina studenata osječkog sveučilišta pod vodstvom studentskog kapelana, vlč. Marija Žigmana animirala je duhovnu obnovu i pripravu za krizmanike, roditelje i kumove uoči nedjeljnog slavlja i podjele sakramenta svete potvrde. Program je započet molitvom krunice, a potom misnim slavljem koje je predvodio vlč. Mario Žigman uz koncelebraciju domaćeg župnika Lovrića.

U svojoj je propovijedi, vlč. Žigman posjetio je kako smo vjerojatno svi ponekad bili ljuti, ali ljuti toliko da bismo nekoga „ubili“, bijesni, a onda se pokajali jer smo sagriješili.

U današnjem evanđelju Isus ide korak dalje po pitanju bijesa i govori o njegovoj grešnosti. Možemo se pitati je li Isus isto bio takav kad je rastjerao trgovce iz hrama. No, trebamo znati kako postoji pravedna srdžba, odnosno, ona srdžba koja po sebi nije grešna. Budući da smo stvoreni na Božju sliku, i mi smo alergični na zlo i nepravdu, reagiramo na to i to je dobro. Isus govori i protivi se srdžbi u kojoj naša ljutnja i razum počinju surađivati kako bi se osvetili. Ne samo da se ljutimo, nego počinjemo u tome pretjerivati sve dok ta ljutnja ne prijeđe u mržnju, a ljutnja i mržnja dovode nas do grijeha srdžbe koji razara jer ujedno povlači i druge grijehe za sobom.

Vlč. Žigman istaknuo je kako je protuotrov za ljutnju i srdžbu milosrđe, dobrota i strpljivost koji izviru iz srca punog ljubavi i praštanja. Božje je srce takvo i ono nam daje recept praštanja. Nije uvijek lako praštati, ali tražeći od Boga tu milost i pomoć, možemo istinski opraštati i biti slobodni. Drugi lijek kojeg vlč. Žigman navodi je rasti u krotkosti. Truditi se ovladavati sobom, svojim nagonima, ne prepuštati se snazi svojih emocija, pogotovo u srdžbi.

Na kraju propovijedi vlč. Žigman mladima je prenio svjedočanstvo koje je nedavno pročitao na internetu o djevojci koja je snažno proživjela iskustvo svoje krizme.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je svjedočanstvo Marka Mešina, studenta medicine koji je posvjedočio kako je lutao i tražio Gospodina na razne načine, tražeći isprva prave prijatelje i prihvaćanje, sve dok potaknut knjigom koju mu je majka često spominjala, nije dublje upoznao Gospodina i shvatio kako je on pravi prijatelj kojega je tražio.

Nakon svjedočanstva uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Žigman, a susret je animirao Duhos band. Po završetku klanjanja, krizmanici i njihovi roditelji pristupili su sakramentu pomirenja, a dio mladih potom je nastavio druženje sa studentima u župnim prostorima. Anamarija Buzgo