Duhovna obnova u Župi sv. Josipa

JOSIPOVAC (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.” i Molitvene zajednice Svete Obitelji iz Osijeka, u srijedu, 10. svibnja 2023., održana je duhovna obnova u Župi sv. Josipa u Josipovcu.     

Duhovna obnova započela je molitvom krunice koju su molili župljani. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio preč. dr. Davor Vuković, predstojnik Instituta, a suslavio je domaći župnik vlč. Jure Krešo. Pjevanje tijekom mise animirali su članovi Molitvene zajednice Svete Obitelji. 

U svojoj homiliji preč. Vuković pošao je od evanđeoskog odlomka koji govori o odnosu Krista i vjernika kroz sliku odnosa trsa i loze. Istaknuo je kako je kršćanski život u svojoj biti vrlo jednostavan te je rekao: „Jedina zadaća našeg kršćanskog života jest ostati u Kristu Gospodinu i donosit ćemo mnogo roda, dok s druge strane, bez Njega ne možemo učiniti ništa. Isus ne traži od nas čudesa, izvanredne sposobnosti, spektakle; ne traži da budemo savršena moralna života, vrhunskih kreposti, iznimnih sposobnosti, već samo jedno: da budemo s Njim povezani. No, kako ostati u Isusu. Što to znači? Odgovor je također jednostavan – pristupati Isusu otvorena i iskrena srca, tražiti ga vjerom, molitvom, slavljem mise, sakramentom pomirenja, čuvajući Božju riječi i zapovijedi, čineći dobro i ljubeći bližnje.“

Na poseban način preč. Vuković se obratio mladima govoreći im kako svijet danas nudi veliku iluziju sreće i ostvarenja bez Boga, odnosno lažnu stvarnost da se može uspjeti bez Isusa te da su novac, čast, moć i društveni utjecaj jedini bogovi kojima se treba klanjati. „To je put koji vodi u propast i koji dovodi u pitanje naše spasenje. Isus je jasan: bez mene ne možete ništa učiniti. Potrebno je stoga ostati povezan s Isusom, biti „ovisan“ jedino o Bogu, kako bi bili slobodni od svih zemaljskih ovisnosti i navezanosti, te kako bi donijeli mnogo roda“, istaknuo je preč. Vuković.       

Nakon mise, voditelj Molitvene zajednice Svete Obitelji, Ivan Džanko posvjedočio je iskustvo vlastitog obraćenja. Ivan je istaknuo kako je živio “tradicionalno” kršćanstvo, ali bez osobnog odnosa s Gospodinom. Odlazak na hodočašće u Međugorje zauvijek je promijenio njegov život. Tamo je tijekom euharistijskog klanjanja doživio iskustvo živoga Boga što ga je dovelo do životne ispovijedi i korijenite promjene njegova srca. Džanko je pozvao okupljene na dublji i iskustveni odnos s Gospodinom kako bi mogli rasti s Njim, crpeći obilje milosrđa i blagoslova. Na taj način se osposobljavamo na životno poslanje koje svatko od nas treba ispuniti. A to je širiti Radosnu vijesti i služiti drugima. Ohrabrimo se i pristupimo Gospodinu, a on će osobno progovoriti svakoj osobi na čudesan i jedinstven način.  

Nakon Džankovog svjedočenja, slavljenički tim Molitvene zajednice Svete Obitelji animirao je slavljenje praćeno nagovorom i molitvenim zazivima. Nakon duhovne obnove u župnoj crkvi, nastavljeno je bratsko druženje u prostorima župne kuće. Ivan Birkić