Duhovna obnova ministranata

OSIJEK (TU) – U Župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku u subotu, 15. siječnja 2022. godine održana je pod vodstvom župnika, preč. Ivana Jurića i župnog vikara Nine Perice duhovna obnova ministranata. Prvi dio duhovne obnove održan je u Pastoralnom centru gdje se okupilo 52 ministranta. Trideset ministranata osnovnoškolskog je uzrasta, a 22 ministranta su srednjoškolci i studenti.

Župnik Jurić održao je katehezu na temu „Ministranti su najljepši cvjetovi na oltaru“. Pojasnio je ministrantima njihovu službu u crkvi kroz stoljeća, njezinu važnost, uzvišenost, privilegiranost poslužitelja oltara koji su najbliži svećeniku pri bogoslužnim činima. Ministranti svojim savjesnim služenjem i samim gestama pojašnjavaju ljudima u crkvi liturgijsku poruku svetih čina, zato moraju biti duboko svjesni svoga poslanja, a i sudjelovanja u navještaju radosne vijesti. Njihov udio u Crkvi nije malen. Toga su vjernici svjesni i to su svojim obilnim prilozima kod blagoslova obitelji pokazali govoreći: „Ovo je za našu crkvu, a ovo je za ministrante“, rekao je župnik ministrantima i pojasnio da svećenici i ministranti pri blagoslovu ne dobivaju priloge samo za sebe, već kao službenici Crkve, za Crkvu. Svi smo u poslanju Crkve, a Crkva je mistično tijelo Kristovo, pojasnio je župnik Jurić. Kapelan je ministrantima pojasnio značenje mističnog tijela Kristova tumačeći poslanicu sv. Pavla koja govori o udovima tijela. Tijelo ne može skladno funkcionirati ako nema sklada u udovima (rukama, nogama, prstima…). Svi smo mi udovi Kristova tijela u Crkvi i imamo svoje poslanje, poručio je vlč. Perica. Nakon kateheze slijedila je krunica.

Drugi dio duhovne obnove sastojao se od euharistijskog klanjanja pred Presvetim u župnoj crkvi. Župnik je predmoleći molitvu, ministrantima posvijestio da je Isus sada opipljivo prisutan i živ u posvećenoj hostiji koja je hrana za život svega svijeta. Svi su pokušali ući u iskustvo molitve, pjevajući i ponavljajući pojedine zazive za sebe i za svoje roditelje, braću, sestre i prijatelje. Bilo je zanimljivo promatrati ministrante različitih uzrasta kako u šutnji, molitvi i pjesmi sudjeluju i prihvaćaju Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramenti. Više puta  župnik je posvijestio da je Isus živ i da sve prisutne gleda i sluša.

U slijedio je zajednički ručak, podjela darova prikupljenih tijekom blagoslova obitelji te druženje sa župnikom Ivanom i kapelanom Ninom. Prisutni ministranti bili su oduševljeni molitvom i zajedništvom. Tomislav Kuruc