Drugi susret unutar ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 19. studenoga 2020. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku drugi biblijsko-molitveni susret unutar novog ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo uvodnom molitvom nakon koje je vlč. Vuković pozdravio nazočne i novim sudionicima pojasnio dinamiku i tijek Lectio divina, odnosno molitvenog čitanja Svetog pisma u pet koraka: lectio (čitanje), meditatio (razmatranje), oratio (molitva) i contemplatio (kontemplacija i tišina), uz završni poticaj na actio (djelovanje). Nakon uvodne riječi sudionicima su podijeljeni konkretni materijali, tj. smjernice za održavanje Lectio divina, kao i tekst odabranog evanđeoskog ulomka.

Za temu drugog susreta odabran je izvještaj iz Matejeva evanđelja o Posljednjem sudu (Mt 25, 31-46), na tragu skorog slavlja Nedjelje Krista Kralja i svršetka liturgijske godine. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene središnje teme i kontekst pročitanog evanđelja. Vlč. Vuković je protumačio eshatološki kontekst evanđeoskog odlomka, te pojmove “kralja” i “kraljevstva”, “lijevo” i “desno” u Bibliji, simbole jaraca i ovaca, kao i temu na kojoj stoji ili pada čitava Crkva i kršćanstvo, a to su vjera Isusu Kristu, te djela ljubavi i milosrđa, osobito prema najmanjima. Vuković je ukazao i na ozbiljnost Isusovih riječi (“Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni”) te na mogućnost vječne muke i propasti, pa i za one koji formalno pripadaju Crkvi, bez obzira na stalež, ako izostanu živa i osobna vjera te konkretna i vidljiva djela milosrđa i djelatne ljubavi prema potrebitima.

„Isusove riječi su miljama daleko od danas prihvatljive političke korektnosti pa i mlakog, “slabog”, nejasnog govora, koji se nerijetko čuje i u Crkvi, među nama kršćanima. Naprotiv, Isus je jasan i direktan, nedvosmislen i britak: njegova riječ je snažna i oštra, oštrija od dvosjekla mača, prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu, te prosuđuje nakane i misli srca, kako nam govori i poslanica Hebrejima”, istaknuo je Vuković. U tom smislu, jasan je Isusov poziv i opomena da se “primiti u baštinu Kraljevstvo pripravljeno od postanka svijeta” može jedino kroz živu vjeru i djela milosrđa i ljubavi prema bližnjima, osobito najmanjima. U razmatranje su se uključili i ostali sudionici susreta.

Nakon razmatranja (meditatio) uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio).

Susret je održan uz poštivanje epidemioloških mjera, a sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 3. prosinca u 19:30 sati uz prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.  M. Kuveždanin