Druga Marijanska večer u Gunji

GUNJA (TU)  – Na sedmu vazmenu nedjelju, 21. svibnja 2023., u župnoj crkvi svetog Jakova apostola u Gunji održana je Druga Marijanska večer – koncert marijanskih pjesama „Gospi na slavu, Bogu na čast!“. Na početku koncerta sve prisutne pozdravio je vlč. Ivan Živić, župnik župe sv. Jakova apostola i upravitelj Svetišta skrovite Gospe Šumanovačke i zaželio im dobrodošlicu. Pri tome je rekao kako je prvotna namjera bila održati Marijansku večer na prostoru Svetišta Šumanovci, jer se bliži proslava velike obljetnice Šumanovaca , ali to nije bilo moguće iz objektivnih razloga.

Tijekom koncerta predstavili su se župni mješoviti zborovi s područja  Đakovačko- osječke nadbiskupije: Župe sv. Antuna Padovanskog iz Otoka, Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja iz Županje, Župe Svetog Euzebija i Poliona u Vinkovcima, Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Ivankova, Župe Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda i Župe sv. Nikole biskupa iz Sikirevaca i katedralni zbor iz Župe Svih Svetih iz Đakova. Iz susjedne Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovao je zbor Župe Presvetog Srca Isusovog iz Brčkog.

Svojim pjevanjem pokazali su svu raskoš marijanskih pjesama od gregorijanskih korala, skladanih popijevki domaćih i stranih autora te pučkih popijevki koje prate važne trenutke života Blažene Djevice Marije i naglašavaju njezinu suotkupiteljsku ulogu u Otkupiteljskom djelu njezina Sina Isusa Krista. Svaka od pjesama izražava duboku pobožnost prema Mariji, majci Isusovoj i našoj Majci i potvrđuje riječi sv. Augustina „Tko pjeva, dvostruko moli.“ Voditelji zborova pokazali su plodove rada sa svojim pjevačima i opravdali riječi psalmiste  Pjevajte Gospodinu pjevači vrsni! ( Ps 47,8).

Animiranje koncerta čitanjem duhovno-molitvenih tekstova i najavom izvođača predvodile su članice Župnog pastoralnog vijeća gunjanske župe: vjeroučiteljice Slađana Babijanski i Jelena Sremac te župljanke Martina Jukić i Martina Jaružanin.

Na kraju je domaći župnik, vlč. Živić zahvalio svim zborovima, njihovim voditeljima i župnicima na sudjelovanju i dolasku i podsjetio je na veliku obljetnicu 650 godina Svetišta Šumanovci čija će središnja proslava biti na blagdan Presvetog Srca Marijina 17. lipnja 2023. Pozvao je sve prisutne da zajedno otpjevaju „ Kraljice neba“. Pjevanje su animirali mo. Ivan Andrić, mo. Vinko Sitarić iz Đakova i gospođa Ana Zlatunić iz Županje.

Zajedništvo je nastavljeno u trijemu crkve druženjem svih okupljenih uz jelo i piće koje su pripremili župnik, časne sestre Družbe sestara Naše Gospe i žene iz Gunje, Račinovaca i Drenovaca. Matilda Šokčević