Dr. Jörg Basten iz Renovabisa u posjetu Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

ĐAKOVO (TU) –  Dr. Jörg Basten, voditelj odjela za pomoć zemljama srednje i istočne Europe pri Renovabisu, organizaciji Katoličke Crkve u Njemačkoj, boravio je 26. i 27. veljače u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Tim povodom razgovarali smo s njim o njegovu posjetu i projektima na području nadbiskupije koje Renovabis podupire.

Podsjetimo, Renovabis je organizacija solidarnosti njemačkih katolika s ljudima srednje i istočne Europe, koju je u ožujku 1993. utemeljila Njemačka biskupska konferencija na prijedlog Središnjeg odbora njemačkih katolika, s ciljem pomoći bivšim komunističkim zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe u pastoralnoj, društvenoj i obrazovnoj obnovi.

Možete li nam reći nešto o pomoći koju Renovabis pruža projektima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji od svoga početka?

  • Renovabis je s radom započeo 1993. godine i pomažemo u tri sfere. Prva je pastoralna, gdje pomažemo u uspostavljanju pastoralne strukture u sjemeništima, teološkim fakultetima, u obrazovanju vjernika laika. Druga je sfera karitativna, što znači sva pomoć socijalnim projektima poput pučkih kuhinja, projektima povezanim sa siromašnim obiteljima i djecom, ženama i obiteljima u potrebi, hospicijima i sl. Treća sfera je razvoj civilnog društva, što podrazumijeva sve vrste obrazovnih projekata – škole, fakulteti, novine, radio, svi mediji… To su tri područja u kojima Renovabis pomaže u projektima na području Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Koji je cilj Vašega posjeta Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji?

  • Svrha moga posjeta je upoznati se sa situacijom u kojoj djeluje Hrvatska i Đakovačko-osječka nadbiskupija. Dolazim iz Njemačke gdje nismo dovoljno upoznati s povijesnim detaljima te socijalnom i vjerskom situacijom u zemlji. Dobro je doći u kontakt, naučiti o situaciji, doznati koji su to prioriteti koje je nadbiskup Đuro Hranić s odgovornima u Nadbiskupiji postavio i što mi smatramo perspektivnim za budućnost.

Koliko ste zadovoljni suradnjom s crkvenim i drugim ustanovama na području Đakovačko-osječke nadbiskupije?

  • Renovabis je vrlo zadovoljan jer nema nikakvih problema u suradnji koja traje više od 25 godina. Nema nikakvih nepravilnosti i moram reći da nam je vrlo drago za sve projekte tijekom kojih nije bilo nepovjerenja, zloupotrebe, loših izvođenja projekata. To je uspjeh. Vrlo smo zadovoljni što smo povezani na ovakav način i što jedni od drugih možemo učiti kakva bi situacija u Crkvi mogla biti.

Naša nadbiskupija jedna je od onih najteže pogođenih ratnim stradanjima. I danas je ostala jednom od najsiromašnijih regija u Hrvatskoj. Suočeni smo s velikim egzodusom mladih, pa i čitavih obitelji s područja Nadbiskupije. Prepoznajete li potrebu Vaše pomoći na ovim prostorima, iako je Hrvatska ušla u EU?

  • Razumijem situaciju, ali je vrlo teško razumjeti kakvu pomoć pružiti da se situacija promijeni. S jedne strane imamo mlade, slobodne ljude, obrazovane, koji donose odluku otići negdje. Možemo reći da je ta sloboda velika vrijednost. S druge strane, vidimo da je u Europi mnogo regija, među kojima je i Slavonija, gdje ljudi zbog određene situacije odluče otići na neko drugo mjesto. Pomoć je potrebna, ali pomoć u kojem obliku? To nije jasno. Slažem se da bi ulaganje u projekte koji bi otvorili nova radna mjesta bilo ‘prava stvar’, ali na globalnom tržištu nije nimalo jednostavno natjecati se za nova radna mjesta. To je vrlo blizu poduzetništvu, a to nije poslanje Renovabisa i Crkve.  

Znamo da je sveti Ivan Pavao II. često govorio da u središtu ekonomije treba biti osoba, čovjek, ali smo svjesni da na globaliziranom tržištu čovjek nije uvijek u središtu ekonomskih odluka. Kako to promijeniti, kako na to utjecati, nije jednostavno pitanje i nema jednostavnog odgovora. Svakako bi Europska unija i Europski strukturni fondovi trebali više surađivati s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj, s hrvatskim društvom i politikom. Renovabis bi mogao podupirati takve projekte, ali tek kao „manji igrač“.

Koje i kakve projekte ste spremni pomoći na ovom području?

  • Jučer smo razgovarali o projektima Caritasa za beskućnike, kojima se pomaže njihovo ponovno uključivanje u društvo i zapošljavanje. S nadbiskupom sam razgovarao o obrazovnim projektima za vjernike laike na Institutu „Sveti Ivan Pavao II.“ u Osijeku. Jučer smo razgovarali o pomoći u gradnji ustanove za ranu terapiju djece s posebnim potrebama u Slavonskom Brodu (Zlatni cekin), planiramo pomoći u gradnji doma za umirovljene svećenike. To su neki konkretni projekti o kojima smo razgovarali ova dva dana. Zahvalan sam što sam primljen ovdje i radujem se budućoj suradnji.

Razgovarala: Anica Banović