Devetnica i proslava zaštitnika Župe sv. Luke u Josipovcu

JOSIPOVAC (TU) – Župa sv. Luke, ev. u Josipovcu/Višnjevcu pripremala se za proslavu svog nebeskog zaštitnika devetnicom vlč. Dolinda Ruotola, Isuse misli Ti koja je trajala od 9. do 17. listopada 2023. a uključivala je svakodnevna večernja misna slavlja, uz euharistijsko klanjanje, dječji dan, zajedničko druženje u pastoralnoj dvorani,  blagoslov kipa te svečani blagoslov nad narodom, večer slavljenja koju je pripremila molitvena zajednica Svete obitelji, a posljednji dan devetnice zaključen je duhovnom obnovom koju je predvodio p. Boris Jozić, DI. Misna slavlja devetnice predvodili su vlč. dr. Pavao Mikulčić, župnik župe Snježne Gospe u Selcima Đakovačkim, vlč. Božidar Nađ, župnik u Brodskom Varošu. vlč. Miro Tomas, župnik u Levanskoj Varoši te upravitelj Svetišta Božjeg Milosrđa na Ovčari kod Đakova, pastoralni suradnik u  Župi sv. Luke vlč. dr. Ivan Benaković, p. Jozić, DI i vlč. Mario Žigman, domaći župnik.

Svetkovina sv. Luke

Na dan svetkovine sv. Luke, u srijedu 18. listopada, jutarnja misna slavlja predvodili su vlč. Benaković i  župnik Žigman. Obojica su u svojim propovijedima istaknuli nekoliko stvari koje možemo ponijeti od sv. Luke za naš svakodnevni život.

Svečanu večernju misu predslavio je vlč. Matej Glavica, župnik Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku, a uz njega su koncelebrirali pastoralni suradnik vlč. Benaković i župnik Žigman. Vlč. Glavica se u propovijedi vodio kroz dvije temeljne misli koje prate evanđelje o poslanju sedamdesetdvojice učenika. Tako je ističući prvu misao rekao kako se ne govori o imenima ovih učenika baš zbog toga da bismo se i mi mogli u njima prepoznati. Isus i nas šalje da budemo Isusov glas, da budemo njegovi glasnici i pripravljamo put za Njega. Druga misao koju je vlč. Glavica istaknuo jest to da su ovi učenici primili poslanje da donose mir. Mi smo jednako tako pozvani da budemo mirotvorci, oni koji će donositi mir u obitelji, na radno mjesto. I da ne znamo tko će biti naši vukovi, ali Isus nam govori da budemo hrabri.

Na kraju mise župnik je izrekao riječi zahvale vlč. Glavici, ministrantima, čitačima, župnom mješovitom zboru, te svima koji su se nesebično darivali kroz devetodnevnu pripravu. Od onih koji su čistili crkvu, prostore oko crkve, koji su je ukrasili cvijećem. Svećenicima koji su sudjelovali u devetnici, te mladima i animatorima koji su sudjelovali na dječjem danu. Zahvalu je uputio i Laudato televiziji koja je popratila početak devetnice te svima koji su dali izjavu za reportažu o župi. Pozdravio je i zahvalio svima prisutnima, a među njima i predstavnike civilnih vlasti. Nakon župnikove zahvale vlč. Glavica je prisutnima udijelio svečani misni blagoslov. Valentina Martinuš