Deveti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, 25. siječnja 2024. održan je deveti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane. 

Za temu je odabran ulomak iz Djela apostolskih koji govori o događaju Pavlovog obraćenja (usp. Dj 9, 1-19). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Prof. Šimić je istaknuo, na tragu misli pape Benedikta XVI., kako je sveti Pavao na putu u Damask doživio odlučujući trenutak svoga života. Uskrsli Krist pojavljuje se kao sjajno svjetlo, obraća se Savlu/Pavlu te mijenja njegovo razmišljanje i sam njegov život. Sveti Pavao postaje promijenjen, ne nekom mišlju već jednim događajem, odnosno neodoljivom prisutnošću Uskrsloga. Pavlovo obraćenje, drugim riječima, dogodilo se ne nakon vlastitog razmišljanja, nego nakon snažnog događaja, susreta sa živim i uskrslim Isusom Kristom. Upravo kako je jasno naznačio papa Benedikt XVI. u enciklici Deus caritas est da biti kršćanin nije plod velike ideje niti etičke odluke već je plod susreta s događajem, s osobom Isusa Krista, koji životu daje novi obzor i time konačni pravac, naglasio je dr. Šimić.

U promišljanje o svetom Pavlu uključio se i vlč. dr. Davor Vuković koji je također na tragu pape Benedikta XVI. naglasio kako promjena Pavlovog života, odnosno preobrazba cijeloga njegova bića, nije plod psihološkog procesa, sazrijevanja ili intelektualnog i moralnog razvoja, već je preobrazba došla izvana: nije plod njegove misli ili doumljivanja već susreta s Isusom Kristom. Samo događaj, snažan susret s uskrslim Kristom, ključ je za razumijevanje onoga što se zbilo u životu svetoga Pavla. To i za nas danas znači da kršćanstvo nije neka nova filozofija ili novi moral. Kršćani smo samo ako susretnemo Krista. Na tragu misli pape Benedikta XVI., možemo reći da nam se Krist redovito ne pojavljuje na neodoljiv način, u snažnom svjetlu ili ekstatičnom viđenju, kao što je to učinio s Pavlom. No, i mi možemo susresti Krista i to: u čitanju Svetoga pisma, u molitvi, u liturgijskom životu Crkve, osobito u slavlju euharistije, u braći i sestrama oko nas. Samo u osobnom susretu s Kristom postajemo doista kršćani, istaknuo je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. Davor Vuković. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 08. veljače 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/foto-video: A. Buzgo