Deseti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.” u četvrtak, 8. veljače 2024. održan je deseti molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković.

Za temu je odabran ulomak iz Markovog evanđelja koji govori o ozdravljenju Petrove punice, drugim ozdravljenjima i o ozdravljenju gubavca (usp. Mk 1, 29-45). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako početak Isusovog javnog djelovanja, prema evanđelistu Marku, obilježava naviještanje odnosno propovijedanje Kraljevstva Božjega, zatim ozdravljenja bolesnih i istjerivanje Sotone, tj. zloduha. U središtu Isusovog cjelokupnog djelovanja je upravo navještaj i uprisutnjenje Kraljevstva Božjega, a čudesa, znamenja, pa i čudesna ozdravljenja i istjerivanje zloduha, znakovi su da je Božje Kraljevstvo po Isusu među nama. U tom smislu, čudesa, pa i čudesna ozdravljenja nikada nemaju smisao u samima sebi, već su najava Božjeg svijeta i očiti znak Božje moći i vladavine, naglasio je dr. Vuković.

U promišljanje se uključio i prof. dr. Krešimir Šimić koji je istaknuo da je smisao i bit čitavog Isusovog djelovanja, pa i čudesa i znakova, sažet u Isusovim riječima na početku evanđelja po Marku: “Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju”. U središtu kršćanstva, dakle, nije nekakva ideja ili velika odluka, nego poziv na obraćenje i na osobni susret s osobom Isusa Krista koji predstavlja središte, bilo evanđelja, bilo Kraljevstva Božjega. Tek u osobnom susretu s Isusom i u obraćenju i nasljedovanju Nazarećanina, događa se istinsko iscijeljenje i pobjeda nad zlom i Sotonom, istaknuo je dr. Šimić.

Vlč. Vuković je pozvao okupljene na molitvu za ozdravljenje, na pristupanje sakramentima koji posreduju Božju iscjeliteljsku moć (osobito sakrament euharistije i bolesničkog pomazanja), na pristupanje Pismu i Božjoj riječi u kojoj je sila i moć da iscijeli i promjeni čovjeka. U konačnici, pozvani smo na predanje Bogu Ocu, po uzoru na Sina, pa i kada bolest potraje, a ozdravljenje izostane. Tada ostaju čista vjera, povjerenje i pouzdanje u Gospodina u čijoj je ruci naš život, i u dobru i u zlu, i u zdravlju i u bolesti, istaknuo je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom koju je predvodio prof. dr. Krešimir Šimić. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 22. veljače 2024., u 19.30 sati u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/I. Mandić