Delegacija MKD „Braća Miladinovci” iz Osijeka posjetila Đakovačko-osječku nadbiskupiju

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića i đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru Marina Srakića 6. svibnja 2021. posjetili su predstavnici MKD „Braće Miladinovci” Osijek. Povod susreta bilo je snimanje prvih kadrova za dokumentarni video koji, povodom 160. obljetnice Zbornika braće Miladinovci, priprema Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladonovci” iz Osijeka.

„Velika nam je čast što smo danas ovdje s vama i što nastavljamo tradiciju obilježavanja dana kada je 1861. godine tiskan Zbornik braće Miladinovci u Đakovu. Za nas je to način zahvaliti biskupu J. J. Strossmayeru, ali i Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj na svesrdnoj pomoći što je ovo temeljno djelo za makedonsku kulturu i jezik ugledalo svjetlo dana”, rekao je u svom pozdravnom obraćanju Boris Trajanovski, predsjednik društva.

U nastavku razgovora koji je vodila Julijana Mladenovska-Tešija, nadbiskup u miru, mons. Srakić istaknuo je važnost prepoznavanja vrijednosti Zbornika u duhu 19. stoljeća – vremena buđenja nacionalne svijesti. „Strossmayer je u Konstantinu prepoznao žar koji je gorio i u njemu samom, žar za vlastitim jezikom i njegovim čuvanjem od zaborava. Strossmayer je sve svoje intelektualne i fizičke sposobnosti ugradio u crkveno, kulturno i političko jedinstvo hrvatskoga  naroda te u slavensko i europsko zbližavanje, a bio je mecena i dobrotvor brojnih crkvenih, kulturnih pothvata i pojedinaca”, rekao je mons. Srakić.

Nadbiskup Hranić naglasio je da je biskup Strossmayer „nadasve dosljedno živio po svome geslu: Sve za vjeru i za Domovinu, ali se u isto vrijeme zalagao za zajedništvo, što je posvjedočio kako na sastanku u Beču 1860., kada se i upoznao s mladim Konstantinom, tako i na I. Vatikanskom koncilu. Njegovi potezi su primjer i danas, kako biti čvrst u vlastitom identitetu i otvoren za prihvaćanje drugih,” rekao je mons. Hranić.

Nakon susreta, predstavnici MKD „Braća Miladinovci” nadbiskupima su dali prigodne darove, knjige koje govore o povijesti makedonsko-hrvatskih odnosa na ovom prostorima i u Makedoniji, koje su priredili predstavnici makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek – Jagoda Treneske Cvetičanin i za Osječko-baranjsku županiju, Dragoljub Siljanovski.

J. Mladenovska-Tešija/Tiskovni ured