Susret bračnih parova Valpovačkog dekanata

VALPOVO (TU) – U pastoralnom centru župe Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu, 24. veljače 2020. održan je dekanatski susret bračnih parova Valpovačkog dekanata. Na susretu je sudjelovalo veći broj parova ovoga dekanata, zajedno sa svojim župnicima. Susret je organizirao domaći župnik vlč. Zvonko Mrak, a predavanje je održao prof. dr.sc. Stanislav Šota, zajedno s troje studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Svoj doprinos susretu dala je Elizabetom Matuzović, djelatnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Osijeku, koja je priredila radionice.

Tema ovog susreta bila je Imati vremena za bračnu komunikaciju te prepoznati negativne utjecaje medija na bračni život. Tako se u predavanjima čulo kako današnja suvremena selfie-kultura i antikulturalizam kulture ugrožavaju bračnu komunikaciju te prekidaju svaki konstruktivan razgovor. Nakon prof. Šote svoje izlaganje je imala s. Rafaela Jozić, koja je posvjedočila svoje redovničko iskustvo uspoređujući ga sa bračnim te je potaknula sudionike da neslaganja i konflikte rješavaju prije svega komunikacijom koja će omogućiti kvalitetniji zajednički život.

Drugi dio susreta podijelio je sudionike u tri skupine. Radionice su vodili Elizabeta Matuzović te studenti Ivana Žavcar i Mislav Tokić. Tema radionica bila je „Vrijeme i važnost vremena u obiteljskom životu“ i „Važnost baka i djedova u obiteljskom životu“.

Luka Ćosić