Dar dobrote za sestre klarise

BRESTOVSKO (TU) – Župljani župe Preslavnog Imena Marijina u Svilaju posjetili su u subotu, 9. kolovoza Samostan sv. Klare sestara klarisa u Brestovskom. Župnik Jakob Šunjara potaknuo je vjernike na humanitarnu akciju pod geslom „Dar dobrote za sestre klarise“. Vjernici su se rado odazvali i prikupili različite potrepštine, sestrama nužne za njihov svakodnevni život. Manja skupina vjernika uputila se na hodočašće u Brestovsko i posjetila samostan sestara te im predala prikupljena sredstva.

 

Samostan Sv. Klare u Brestovskom osnovan je 11. lipnja 1989. godine. To je ujedno i jedini samostan sestara klarisa na prostoru Bosne i Hercegovine. U njemu boravi šest sestara koje su nastavile djelo sv. Klare. Osim molitvenog života, sestre obavljaju razne poslove, među kojima i pečenje hostija za brojne župe u Bosni i Hercegovini.

Tijekom kratkog, ali ugodnog druženja klarise su rado odgovarale na brojna pitanja župljana potaknuta samostanskim načinom života i odreknućem od svijeta – odnosno životom u klauzuri. Sv. Klara je zapisala: „Žena koja uvijek ima pogled prema Bogu, ne boji se slabosti i krhkosti“, aklarise u Brestovskom, nadahnute životom i djelom sv. Klare, posvjedočile su svoju otvorenost Duhu u kojemu nalaze slobodu. Uz zahvalu za prikupljene darove i posjet, redovnice su župljanima i župniku iz Svilaja uputiile poziv za ponovni dolazak u Samostan sv. Klare. Katarina Mešin