Dan „župnog klečanja“ u osječkoj župi Preslavnog Imena Marijina

OSIJEK (TU) – U župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku tradicionalno se na Mladi Uskrs održava dan „župnog klečanja“. U jubilarnoj 2014. godini, kada je župna crkva proslavljala 300. obljetnicu gradnje, župnik Ivan Jurić organizirao je 24-satno klanjanje u crkvici Gospe Snježne, koja je od pamtivijeka snažno mjesto molitve za grad Osijek. Iako zahtjevan, župnikov prijedlog jako je dobro prihvaćen i zadnjih godina zaživio je u punoj snazi.

Presveti Oltarski Sakrament se izlaže na uočnicu Mladog Uskrsa u 21 sat i ostaje izložen 24 sata te je na Mladi Uskrs svečani blagoslov s Presvetim u 21 sat. Župljani se upisuju na listu klanjatelja kako bi kao dežurni molitelji bili raspoređeni pred Presvetim, a u isto vrijeme zaduženi kao pazitelji reda i mira. Sva 24 sata kapelica Snježne Gospe bila je gotovo ispunjena, a moglo se primijetiti da je u vrijeme iza ponoći pa do jutra u kapelici bilo između deset i dvadeset osoba. Izmjenjivali su se svaki sat, a tijekom dana crkvica je stalno bila ispunjena. Najsvečaniji je bio završetak u 21 sat kada je bio blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom (nekadašnja večernjica), kada je crkva bila dupkom puna.

U Godini Božanskog milosrđa na prijedlog Pastoralnog vijeća i uz odobrenje Nadbiskupskog ordinarijata u kapelici Gospe Snježne koja se nalazi na Donjogradskom Trgu Josipa Bana Jelačića uvedeno je cjelodnevno klanjanje od 7 do 19 sati. Takav pothvat pokazao se uspješan jer su mnogi vjernici u gradu Osijeku doznali za ovu kapelicu i tijekom dana je neprestanu posjećuju. Presveto je izloženo od Mladog Uskrsa do svetkovine Svih svetih. Mirena Zake