Dan obitelji – Obitelj pod zaštitom sv. Josipa

ĐAKOVO (TU) – Obitelj pod zaštitom sv. Josipa, bila je tema Dana obitelji, koji se održao  6. lipnja 2021. na Ljetnoj terasi Centra Amadea u Đakovu. Duga tradicija održavanja trodnevnih duhovnih vježbi za obitelji s mlađom djecom, nakon prekida zbog pandemije, nastavljena je kao Dan obitelji. Susret su zajedno organizirali Udruga za psiho-socijalne potrebe „Amadea“ i Dom duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa, a sudjelovalo je 20 obitelji s oko 50 djece iz Đakova i okolnih mjesta. 

Susret je započeo u 14 sati okupljanjem i registracijom sudionika. Slijedio je kratki zajednički programom djece i roditelja. Prisutne je pozdravila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, izrazivši obostranu radost ovakvog druženja, naglasivši kako ovaj susret i potrebe obitelji svojim molitvama prate sestre, napose one na bolesničkom odjelu. Djeca obučena u likove Sv. Obitelji, kao i današnje obitelji, bili su zorni prikaz teme koja je uzeta u ovoj godini posvećenoj sv. Josipu. Nakon pjesme s pokretima, molitve sv. Josipu kardinala F. Kuharića i blagoslova svećenika, slijedio je program za roditelje, koji je vodila s. Paskala Križan, prikazavši na bliski način apostolsko pismo pape Franje „Patris corde“, o sv. Josipu. Usporedo se odvijao duhovno-rekreativni program za djecu koji su vodili vlč. Dominik Ralbovsky i sestra Kristina Ralbovsky, salezijanci suradnici, s grupom volontera.

Uslijedila je okrjepa, koju su pod vodstvom s. Natalije Fadiga, voditeljica Centra Amadea, priredile njezine suradnice. Daljnji program bio je zajednički za roditelje i djecu. Cilj je bio omogućiti svakoj obitelji da se zajedno mole i zabavljaju. Počelo je zajedničkom igrom i veselim plesom svih obitelj, a zatim je svaka obitelj posjetila razne punktove: u kapeli su kao obitelj molili, na drugom mjestu dobili palačinke, na idućem su mogli uz okvir napraviti obiteljsku sliku, na daljnjem pogledati radove svoje djece, igrati sa svojom djecom određene igre itd.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa, koju je predvodio vlč. Ralbovsky. U propovijedi poslužio se slikom koja prikazuje obiteljski stol, uz koji stoji lik Isusa te tumačio ulogu obiteljskog okupljanja i obiteljske molitve. Na kraju sv. Mise ta je slika kao poklon podijeljena prisutnima, a svaka je obitelj primila i posebni blagoslov od svećenika. Susret je završio oko 19 sati. Dječja radost i zahvalnost roditelja bili su pokazatelji koliko su ovakvi susreti potrebni i korisni. s. Rastislava Ralbovsky