Đakovački bogoslovi posjetili požešku Župu sv. Leopolda Mandića

ĐAKOVO / POŽEGA (TU) – Na poziv vlč. Joze Jurića, župnika Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu preč. Stjepan Radić predvodio je u utorak, 7. svibnja 2019. euharistijsko slavlje u istoj župi. Ta se požeška župa kroz devet dana duhovno priprema za proslavu svoga crkvenog goda (Leopoldovo).

Prije samog misnog slavlja petog dana devetnice svibanjsku požnost predvodile su redovnice iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga koje djeluju u Požegi. Uz rektora Radića na misnom slavlju koncelebrirali su Mons. Karlo Višaticki, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa te domaći župnik Jurić, a posluživao je đakon vlč. Tomislav Dokoza.

U svojoj homiliji predslavitelj je razmišljao o važnosti iskrenog opraštanja, kajanja i pokore kroz različite primjere iz svakodnevnih životnih iskustava, koji svoju kulminaciju imaju u sakramentu svete ispovijedi. Rektor je pozvao okupljene vjernike da »iskreno i pobožno« pristupaju sakramentu ispovijedi, svjesni da ih sâm Bog nikad ne optužuje već opravdava. U tom duhu propovjednik je istaknuo svetačke likove – sv. Stjepana i sv. Leopolda Bogdana Mandića – kao uzore ispravnog duhovnog i životnog stava uopće.

Drugi dio propovijedi propovjednik je posvetio evanđeoskom ulomku koji govori o raspravi Isusa s mnoštvom o »kruhu s neba« (usp. Iv 6, 30-35), naglašavajući kako bismo Isusu Kristu trebali vjerovati – ako zbog ičega – onda zbog stava, uvjerljivosti i auktoriteta s kojim nastupa i jamči.

Na kraju euharistijskog slavlja Stjepan Krešo, bogoslov pete godine i Petar Tustanovski, bogoslov prve godine kratko su posvjedočili o svojem duhovnom pozivu i životu u Sjemeništu. Svetu misu liturgijskim pjevanjem je animirao Zbor bogoslova. Zajednički susret nastavljen je večerom i druženjem u prostorima župne kuće. Bruno Diklić