Cvjetnica u Srijemskoj Mitrovici

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Cvjetnicu – Nedjelju Muke Gospodinove, 28. ožujka 2021. godine, svečano euharistijsko slavlje u katedrali – manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Slavlje je započelo spomenom Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem – obredom blagoslova grančica, navještajem Evanđelja po Marku, a potom je nastavljeno euharistijsko slavlje.

Kako i predviđa obred, naviještena je Muka Gospodina našega Isusa Krista po Makrku, a u Srijemskoj Mitrovici duga je i neprekinuta tradicija da navještaj Muke bude pjevanjem, što se uspjelo čak i prošle godine, za vrijeme posebnih mjera vezanih uz pandemiju. Za istaknuti je da je napjev koji se koristi prilikom pjevanja Muke, originalno glazbeno vlasništvo srijemskomitrovačke župe te tradicionalna glazbena baština koju su skladali srijemskomitrovački orguljaši. Upravo kroz ove dane, slaveći Gospodina, oživljava se vrijedna tradicija, koja se na taj način prenosi na mlađe generacije. Ista tradicija, oživljena je i ove godine kroz solističku izvedbu članova srijemskomitrovačkog župskog zbora, a pod ravnanjem sestre Cecilije Tomkić.

Mons. Španović, sve vjernike pozvao je da dublje razmatraju Kristovu Žrtvu te je rekao: „Nalazimo  se na početku Velikoga Tjedna. Kroz današnje Evanđelje po Marku slušali smo o Kristovoj Žrtvi za nas ljude i za naše spasenje. To je pokazatelj Božje ljubavi prema nama. Stoga bismo se trebali zamisliti nad vlastitim životima i načinu kako svjedočimo svoju vjeru. Vidimo kakvo je Božje djelo za nas. U duhu toga, trebamo si postaviti pitanje: Kako je Bogu uzvraćam? Znajmo cijeniti Kristovu Žrtvu i sve ono što čini za nas. Neka to ne budu puke riječi, nego iskreni životni stav.

Večernje euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Ivica Zrno, pastoralni suradnik u srijemskomitrovačkoj župi. Govoreći o Muci Gospodinovoj, vlč. Zrno naglasio je vrijednost Kristova križa i djela spasenja koje po križu dolazi: „Prilika nam je još jednom razmišljati o veličini i vrijednosti djela koje je Isus učinio za nas. Da, točno tako, za nas! Iz svega ovoga možemo vidjeti što je Bog spreman učiniti za svakoga od nas pojedinačno. Križ nam šalje jasnu poruku koliko nas Bog ljubi. Za svoje ljubljeno biće – čovjeka ništa Mu nije teško. Mjera Božje blizine prema nama je mjera pokazana mukom i križem. Ukoliko se želimo nazivati kršćanima i vjernicima, mi moramo biti toga svjesni. Evo nam još jednoga dana koji nam je podsjetnik na Boga i Božje djelo. Iskoristimo priliku koja nam se danas nudi. Neka se današnji dan ne završi bez zahvale Bogu. Istina to činimo i ovom presvetom Euharistijom, ali neka ne ostane samo na tome. Današnji nas dan potiče na jače promišljanje ovog Božjeg djela. Mudro će biti od svakog vjernika da taj poticaj prihvati, a Bogu se još više zahvali“, poručio je vlč. Zrno.

Navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista, bio je i ove godine u organizaciji mladih župljana srijemskomitrovačke župe. Oni su se rad odazvali te na taj način iskazali brigu za vlastitu župu, javno posvjedočili pripadnost Kristu Spasitelju i sačuvali vrijednu tradiciju župe. Ivica Zrno/Davor Reves