„Crkva i uloga vjernika krštenika u Crkvi“

GOLUBINCI (TU) – U petak, 22. travnja 2022. u Župi sv. Jurja u Golubincima u Srijemskoj biskupiji, uoči godišnje proslave sv. Jurja, održana je župna tribina na temu „Crkva i uloga vjernika krštenika u Crkvi“ koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na KBF-u u Đakovu. Sve nazočne na početku je pozdravio župnik Zdravko Čabrajac.

Predavač je pojasnio bit i narav Crkve te ukazao da je svaki vjernik već po krštenju vitalan i aktivan dionik crkvenog života. Drugi vatikanski sabor jasno je naglasio zajedništvo i jedinstvo svih u Crkvi u različitosti službi. U tom smislu valja razumjeti Sinodski hod Crkve koji je potaknuo papa Franjo. Vlč. Vuković ukazao je također što Crkvu čini Crkvom, živom i vitalnom: slavlje euharistije – osobito nedjeljom, čitanje i tumačenje riječi Božje, osobna i zajednička molitva, slavlje sakramenata i liturgije te svjedočenja djela milosrđa i ljubavi prema svima. Nakon predavanja usljedila je živa i konstruktivna rasprava koju je župnik Čabrajac zaključio molitvom.

U subotu, 23. travnja u istoj župi proslavljen je zaštitnik župne zajednice, sv. Juraj mučenik. Svečanom euharijstijskom slavlju predsjedao je vlč. prof. dr. Vuković u zajedništvu sa župnikom Čabrajcem i još šestoricom srijemskih svećenika. Svečano misno slavlje pjevanjem i sviranjem  animirao je tamburaški sastav HKPD-a „Tomislav“ iz Golubinaca. Predsjedatelj je u homiliji povezao mučeničko svjedočanstvo sv. Jurja u borbi protiv zla s temeljem kršćanske vjere, pobjedom Krista Uskrslog nad zlom, smrću i grijehom. Unatoč zlu koje danas vlada, a osobito ga primjećujemo u strahotama rata u Ukrajini, kršćanin je pozvan u svjetlu vjere podići oči prema pobjedi uskrsnuća. U Kristovom uskrsnuću već sada, kao vjernici, pozvani smo prepoznavati i vlastitu budućnost te ustrajati u životu prožetom dobrotom, praštanjem, nadom, ljubavlju i milosrđem, unatoč svemu.

Na kraju misnog slavlja župnik Čabrajac sve je pozvao na bratski agape i druženje u prostorima župe. Radosnom bratskom zajedništvu pridružili su se mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, koji je tom prilikom proslavio svoj imendan, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor te nekolicina ostalih srijemskih svećenika. Davor Kormanjoš