Božićnim koncertom obilježena 35. godišnjica CPD Mir Belišće

BELIŠĆE (TU) – Tradicionalni božićni koncert Crkvenog pjevačkog društva Mir Belišće održan je u četvrtak, 28. prosinca 2023. u Župi sv. Josipa radnika u Belišću te je okupio brojne vjernike. Koncert je ovoga puta bio još posebniji jer je njime obilježena 35. obljetnica osnutka zbora koji od početka vodi i ravna profesor Želimir Sušić. Prigodnim riječima sve okupljene pozdravio je fra Mirko Mišković te zamjenica gradonačelnika gospođa Ljerka Vučković.

Koncert je započeo poznatom hrvatskom tradicijskom pjesmom Na noge ustante i nastavio se u tonu tradicije iz drugih dijelova Hrvatske, pa se tako mogla čuti Neviljska koleda te manje poznate pjesme iz Podravine, Međimurja i Bačke poput Dođite sad mladenci, Raduval se Jezuš mali i Oj pastiri čujte novi glas. Potom je izvedena pjesma Veni, veni Emanuel, izgrađena na gregorijanskom koralu, staroj melodiji iz srednjega vijeka mađarskog skladatelja Zoltana Kodalja, koja svojim tekstom više pripada vremenu došašća nego božićnom vremenu. Pastoralu francuskog skladatelja Fransoa Kuperina izveli su solisti Karlo Ružman i Višnja Mihaljević te Silvija Ježić-Knežević i Mislav Knežević uz pratnju Timona Fumića na orguljama. 

Godina 2023. ostat će upamćena po uspjehu na Međunarodnom natjecanju u Herceg Novom u Crnoj Gori. CPD MIR nastupio je u najbrojnijoj kategoriji mješovitih zborova, a pored zlatne plakete, stručni žiri ovom je zboru dodijelio i posebnu nagradu za najbolju izvedbu skladbe iz razdoblja renesanse. Članovi zbora radosni su što su svojim uspjehom promovirali ime grada Belišća i Župu sv. Josipa radnika u kojoj djeluje baza zbora. Ovaj rezultat teško bi bio ostvaren bez redovite financijske podrške grada Belišća, a članovi zbora zahvalni su i fratrima koji su svojom otvorenošću i razumijevanjem bitno doprinijeli svim uspjesima Crkvenog pjevačkog društva MIR. Dio repertoara iz Herceg Novog zbor je izveo i na ovom koncertu. Exultate iusti in Domino talijanskog renesansnog skladatelja Viadane,  Ubi caritas norveškog skladatelja Ole Gjeila (Đeila) i Cantate Domino, djelo welškog skladatelja Karla Jenkinsa.

Uslijedio je dio nešto poznatijih božićnih skladbi stranih skladatelja. Timon Fumić pratio je na klaviru solista Pavla Biukliju u skladbi Transeamus, a potom i zborsku izvedbu Angel’s Carol. Pred kraj koncerta izvedena je i pjesma popularne vokalne skupine Pentatonix, Mary did you know?. Uz glazbenu pratnju Timona Fumića na klaviru i Marka Glavice na udaraljkama publika je čula i iznimno popularnu pjesmu Jingle Bell Rock.

Kroz Crkveno pjevačko društvo Mir Belišće prošao je velik broj pjevača. Neki od njih zadržali su se zavidan broj godina, a ove je godine priznanje za 15 godina pjevanja i izniman doprinos zboru dobila altistica Nives Haničar. Jedinom koji je od osnutka zbora, 35 godina bio na svakoj probi i koji nakon toliko godina jednakim žarom ponovno i ponovno uči mlađe naraštaje, zborovođi profesoru Želimiru Sušiću, uručeno je priznanje za izniman doprinos zboru, požrtvovnost, profesionalnost i nebrojene uspjehe.

Koncert je završen izvedbom božićne pjesme Mali Isus koja je u Belišću posebno omiljena te Radujte se narodi, U to vrijeme godišta i Narodi nam se.

Činjenica da je crkva bila ispunjena do posljednjeg mjesta i gromoglasan pljesak publike znak je da zborsko pjevanje u Belišću ima svoje slušatelje i zaljubljenike u zborsku glazbu.

Protekle dvije godine uz belišćanski koncert Mirovci su održali još jedan u Petrijevcima 2021. i u Valpovu početkom 2023. Takav božićni koncert održat će se i 4. siječnja 2024. u Donjem Miholjcu u Župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela s početkom u 19h. Jelena Čolaković