Bogoslovi Bečke bogoslovije u posjetu Đakovu

ĐAKOVO (TU) – Bogoslovi Bečke bogoslovije, u zajedništvu sa sjemenišnim poglavarima, predvođeni rektorom dr. Richardom Tatzreiterom, posjetili su u nedjelju 18. rujna 2022. sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prijem i dobrodošlicu bogoslovima iz Beča iskazali su preč. dr. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu zajedno sa svojim suradnicima vlč. mr. Stjepanom Matezovićem, duhovnikom i vlč. dr. Davorom Senjanom, vicerektorom.

Po samom dolasku u Đakovo, gosti iz Austrije uputili su se u đakovačku prvostolnicu sv. Petra gdje su nakon kratkog razgledavanja njezine unutrašnjosti, pod vodstvom preč. dr. Radića, sudjelovali u konventualnom misnom slavlju koje je predvodio mons. Stjepan Karalić. U koncelebraciji su bili odgajatelji bečke i đakovačke bogoslovije, a liturgijsku asistenciju vršili su bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Nakon misnog slavlja, vlč. Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, poveo je austrijske bogoslove u obilazak biskupijskog podruma i Strossmayerovog spomen muzeja.

Upoznavanje i zajedništvo bečkih i prisutnih đakovačkih bogoslova nastavljeno je za vrijeme objeda i razgledavanja Bogoslovnog sjemeništa. Prilikom zajedničkog ručka izmijenili su svoja iskustva na području sjemenišnog odgoja. Rektor bogoslovnog sjemeništa u Beču posebno je zahvalio na srdačnom gostoprimstvu đakovačkim domaćinima istaknuvši kako i njegovi preci potječu s ovih prostora.

Pri koncu njihovog boravka u Đakovu, goste iz Beča, ugostio je mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, u zajedništvu s mons. dr. Marinom Srakićem, nadbiskupom u miru. Prijem je održan u Svečanom salonu Nadbiskupskog doma. Nakon što im je nadbiskup progovorio o povijesti te sadašnjem stanju i prilikama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, bratski susret nastavljen je u opuštenom i srdačnom raspoloženju. Davor Senjan