Biblijski duhovni susret Valpovačkog dekanata

VALPOVO (TU) – Biblijski duhovni susret za vjernike Valpovačkog dekanata vodio je vlč. dr. sc. Ivan Benaković u ponedjeljak, 20. ožujka, u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu, nakon večernje svete mise. Susretu pod nazivom Otkriti snagu Isusa Krista slušajući riječ Pisma nazočilo je stotinjak vjernika.

Vlč. Benaković je kroz dva prikaza iz evanđelja približio živu Riječ Božju primjeni u svakodnevnom životu. Ovo korizmeno vrijeme je upravo pravo vrijeme za vježbanje duhovnog rasta koji bi trebao trajati cijeli život.

Kroz prvi prikaz iz Staroga zavjeta voditelj je objasnio zašto je Abraham ključan za razumijevanje vjere – on sluša glas Božji, vjeruje Božjoj Riječi i živi po njoj. On to govori i nama danas. To je i nama poziv za promjenu u životu da se otisnemo iz onoga uhodanoga u vjeri u prostor osluškivanja Glasa Božjega i provođenjem Božjih nauma s nama s povjerenjem u Boga. U naše planove i rasporede treba pustiti živoga Boga jer time otvaramo put Božjem blagoslovu, a mi smo slobodni i rasterećeni.

Kroz Preobraženje Isusa vlč. Benaković je objasnio simboliku okruženja iz tog novozavjetnog prizora te dodaje da smo pozvani ono što smo čuli i što znamo (Božji zakon i proroci) to i primjenjivati u životu. Autentični kršćanin živi Božje zapovijedi, izlazi iz ugodne i lijepe uhodane pobožnosti u crkvenom okruženju u život s Bogom. Jer sve će nas Bog pitati gdje smo bili kad je trebalo djelovati i pomoći. A to nije lako – kršćanstvo je spremno uzimanje križa i angažman za dobro u životu. To je kršćanska odgovornost i aktivizam – bez odgode i straha!

Na kraju ovoga susreta prof. Benaković je postavio pitanja za promišljanje te još jednom pozvao na osobnu promjenu i izlazak iz zone duhovnog komfora. Upoznao je nazočne s programom biblijskih duhovnih susreta i mogućnostima uključivanja putem mobilnih aplikacija. Blaženka Škrlec